Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Program Zelené inovácie pomáha výrobe energie z obnoviteľných zdrojov

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Aj týmto programom sa snažíme dosiahnuť cieľ nórskych grantov, čo je zníženie hospodárskych rozdielov v rámci Európy, skonštatovala nórska veľvyslankyňa.

Kysucký Lieskovec 30. októbra (TASR) – Päť projektov programu Zelené inovácie v priemysle, ktorý má pomôcť Slovensku dosiahnuť 20 % výroby energie z obnoviteľných zdrojov, dnes predstavili na medzinárodnom seminári v Kysuckom Lieskovci. Program je podporený z nórskych grantov spravovaných Úradom vlády SR a predstavuje súčasť spolupráce Slovenska a Nórska v oblasti bioenergie.

Podľa veľvyslankyne Nórskeho kráľovstva na Slovensku Ingy Magistad majú Nórsko aj Slovensko spoločný záujem na podpore projektov, ktoré pomôžu Slovensku vyrábať zelenú energiu z domácich zdrojov. "V rámci finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a nórskeho finančného mechanizmu sme počas rokov 2009 – 2014 dali na Slovensku 80 miliónov eur, z toho na program Zelené inovácie v priemysle 17 miliónov eur. Aj týmto programom sa snažíme dosiahnuť cieľ nórskych grantov, čo je zníženie hospodárskych rozdielov v rámci Európy," povedala nórska veľvyslankyňa.

Generálny riaditeľ združenia právnických osôb BIOMASA v Kysuckom Lieskovci Ladislav Židek doplnil, že vykurovanie biomasou dnes na Slovensku predstavuje 5 až 7 %. "O využívanie biomasy ako obnoviteľného zdroja sa na Slovensku snažíme už takmer 20 rokov. Osobne som presvedčený, že biomasa môže pokryť minimálne 20 až 30 % energetickej spotreby Slovenska. Bez toho, aby sme likvidovali lesy," uviedol Židek.

Účastníci seminára sa zoznámili aj s výstavbou logistického biomasového centra spoločnosti Biopel v Kysuckom Lieskovci, ktoré je podľa nórskej veľvyslankyne druhým najväčším projektom v histórii grantov. "Signalizuje dôraz, ktorý Nórsko a Slovensko kladú na podporu inovácií pri výrobe energie. Do projektov sa zapojilo desať nórskych spoločností, zameraných napríklad na výskum bioplynu, ochranu lesa a krajiny či rozvoj medzinárodnej spolupráce. Všetky tieto spoločnosti našli miesto v programe, ktorý podporuje nielen výrobu energie z biomasy, ale aj jej producentov, spracovateľov a distribútorov. Kysucký Lieskovec, Poltár, Tlmače, Hriňová či Trebišov sú len niektoré z miest, ktoré budú profitovať z príspevkov Nórskeho kráľovstva a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky," dodala nórska veľvyslankyňa.