Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Projekt plynovodu Eastring má podľa Eustreamu na Balkáne podporu

Na snímke areál spoločnosti Eustream a.s. Veľké Kapušany 15. apríla 2014. Foto: TASR/Roman Hanc

Plynovod Eastring by prepájal existujúci prepojovací bod Veľké Kapušany, kde spoločnosť Eustream vlastní kompresorovú stanicu s tranzitným potrubím spájajúcim Ukrajinu, Rumunsko a Bulharsko.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Predstavitelia spoločností bulharského Bulgartransgaz a rumunského Transgazu sa zhodli s vedením slovenskej spoločnosti Eustream, že plánovaný plynovod Eastring by bol projektom prospešným pre celoeurópske plynárenské prostredie. Informoval o tom dnes hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Plynovod Eastring by pomohol výrazne diverzifikovať dopravné trasy plynu pre krajiny Balkánu, zvýšil by bezpečnosť dodávok plynu a maximálne by dokázal využiť robustnú existujúcu infraštruktúru v partnerských krajinách. Navyše by bol kompatibilný s ďalšími plynárenskými projektmi v regióne, napríklad pre projekty privážajúce plyn z Azerbajdžanu, severnej Afriky, LNG, alebo aj Ruska.

Plynárenský projekt Eastring predstavuje zároveň aj výhodnú alternatívu nedávno zrušeného projektu South Stream. Okrem uvedených výhod je projekt Eastring navyše lacnejší a umožňuje neobmedzený prístup pre všetkých záujemcov o prepravu, samozrejme vrátane možnosti prepravy ruského plynu.

Predstavitelia spoločností Bulgartransgaz a Transgazu podľa Chuguryana prejavili záujem o projekt, a preto sa strany dohodli na vytvorení pracovných skupín. Ich cieľom bude hlbšia analýza technických možností a prepočtov potrebných na realizáciu projektu. Ďalšie bilaterálne rokovanie pracovných skupín bude v prvej polovici januára v Sofii a na konci mesiaca v Bukurešti.

Plynovod Eastring by prepájal existujúci prepojovací bod Veľké Kapušany, kde spoločnosť Eustream prevádzkuje a vlastní kompresorovú stanicu s tranzitným potrubím spájajúcim Ukrajinu, Rumunsko a Bulharsko. Projektovaná kapacita plynovodu Eastring dosahuje objem 20 miliárd kubických metrov ročne v oboch smeroch. Podľa predbežných prepočtov by jeho cena bola 750 miliónov eur v najkratšom uvažovanom variante.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v Slovenskej republike. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo 4 až 5 paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2255 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom vyše 600 MW.