Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Projekt Praxou k zamestnaniu zvýšil zamestnanosť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V rokoch 2015 až 2019 projekt absolvovalo takmer 11.000 uchádzačov o zamestnanie.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Účasť na projekte Praxou k zamestnaniu pomohla zvýšiť zamestnanosť zapojených účastníkov oproti nezamestnaným, ktorí sa na projekte nepodieľali. V rokoch 2015 až 2019 projekt absolvovalo takmer 11.000 uchádzačov o zamestnanie. Informoval o tom hlavný analytický a poradný útvar Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Inštitút sociálnej politiky (ISP) na základe analýzy Mentoring pomáha mladým zamestnať sa.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny projekt realizovali naprieč celým Slovenskom. Mladí ľudia do 28 rokov si prostredníctvom projektu mohli zvýšiť alebo prehĺbiť odborné zručnosti, vedomosti či praktické skúsenosti. Na ich podporu sa vynaložilo viac ako 45 miliónov eur.

"Verejné prostriedky, ktoré sa na opatrenie vynakladajú, sa štátu vracajú v podobe daní a odvodov, ktoré odvedú účastníci, ktorí sa na trhu práce uplatnili práve vďaka predošlej účasti na projekte Praxou k zamestnaniu. Celkové verejné výdavky na projekt sa v podobe daní a odvodov vrátia do štátneho rozpočtu do desiatich rokov," uviedol autor štúdie Juraj Petráš.

Z analýzy vyplýva, že miera uplatnenia účastníkov projektu Praxou k zamestnaniu na trhu práce bola oproti podobným, ale nezúčastneným nezamestnaným vyššia o približne 12 %. Mladí, ktorí pracovali na vysokokvalifikovaných pozíciách či v administratíve, si po skončení účasti na projekte hľadali prácu najúspešnejšie.

Projekt bol financovaný z Európskeho sociálneho fondu. Trvanie bolo obmedzené na obdobie rokov 2015 až 2019. "Na základe výsledkov analýzy odporúča Inštitút sociálnej politiky zvážiť zaradenie opatrenia inšpirovaného projektom Praxou k zamestnaniu aj do zákona o službách zamestnanosti," dodal ISP.