Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Projekt Pripravený na prácu má riešiť potreby osobitne v automotive

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Projekt pripravilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a odhad predpokladaných nákladov je takmer 30 miliónov eur.

Bratislava 2. mája (TASR) – Projekt Pripravený na prácu zrealizujú počas nasledujúcich štyroch rokov konzorcium Deutsch-Slowakische Akademien (DSA), dcérska spoločnosť nemeckého vzdelávacieho koncernu EBG a spoločnosť Newport Group (NG). Projekt pripravilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a odhad predpokladaných nákladov je takmer 30 miliónov eur. TASR o tom v stredu informoval riaditeľ pre komunikáciu DSA Slavomír Maličkay.

Spolupracovať podľa neho budú aj s Duálnou akadémiou, ktorú zriadili spoločnosti Volkswagen, Siemens, Matador s Bratislavským samosprávnym krajom.

"Cieľom je riešiť aktuálne problémy na trhu práce, osobitne v oblasti automobilového priemyslu, kde chýbajú v súčasnosti tisíce kvalifikovaných pracovníkov," vysvetlil s tým, že projekt je určený pre 20.000 nezamestnaných.

Maličkay pripomenul slová predsedu predstavenstva DSA Mareka Nikela, že rekvalifikačnými kurzami pripravia odborníkov predovšetkým pre štyri automobilky na Slovensku, ale zároveň aj pre ďalšie firmy v strojárstve. "Konzorcium DSA a NG plánuje realizovať projekt na celom území Slovenska, využijú aj kapacity na vybraných stredných odborných školách, ktorých zriaďovateľom je DSA a hodlá tiež využívať v spolupráci s Duálnou akadémiou špičkovo vybavené odborné učebne a haly na tejto strednej odbornej škole," priblížil Maličkay.

Jednou z výhod by mala byť aj rýchla návratnosť vynaložených prostriedkov pri príprave odborníkov pre odborné profesie, ktorá sa aj pri náročnejších z nich, napríklad pri operátorovi výroby a mechatronikovi, odhaduje na približne dva až štyri mesiace, uzavrel.