Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Projekt Pripravený na prácu ponúka rekvalifikáciu pre automobilizmus

Na snímke priestory výrobného závodu KIA Motors Slovakia v Žiline. Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Projekt je príležitosťou pre evidovaných nezamestnaných, ktorí majú záujem a chuť pracovať v automobilovom priemysle, ktorý má na Slovensku dlhodobú perspektívu a ponúka zaujímavé platové ohodnotenie.

Gbeľany 21. júna (TASR) - Riešiť aktuálne problémy na trhu práce, osobitne v oblasti automobilového priemyslu, v ktorom v súčasnosti chýbajú tisíce kvalifikovaných pracovníkov, je cieľom projektu Pripravený na prácu. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR ho vo štvrtok prezentovalo vo Vzdelávacom centre Kia Motors Slovakia v Gbeľanoch v okrese Žilina.

"Projekt je príležitosťou pre evidovaných nezamestnaných, ktorí majú záujem a chuť pracovať v automobilovom priemysle, ktorý má na Slovensku dlhodobú perspektívu a ponúka zaujímavé platové ohodnotenie. Preto dúfame, že túto príležitosť využije maximum uchádzačov, aby dostali dobrú, stabilnú a perspektívnu prácu," povedal o projekte viceprezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) Július Hron.

Podľa Jany Lukáčovej z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny je projekt plánovaný do 31. marca 2021 s celkovými predpokladanými nákladmi 30,9 milióna eur. "Počas trvania umožní rekvalifikáciu 20.000 uchádzačom o zamestnanie evidovaným na úrade práce. V prvej fáze projektu spoznajú základnú odbornú terminológiu pre oblasť automobilového, strojárskeho a elektrotechnického priemyslu, oboznámia sa so základnými pracovnými úkonmi, ktoré sa používajú na pracovnej linke. Budú vedieť stanoviť správny technologický postup a zvoliť optimálne podmienky pre výrobný proces. Spoznajú základné spôsoby uchytávania a použitia technických materiálov pomocou ručných či strojových metód používaných na výrobnej linke," informovala Lukáčová.

Praktické ukážky v rámci vzdelávacieho programu budú na dvoch typoch pracovných polygónov, ktoré umožňujú simulovať výrobné prostredie a praktický nácvik pre získanie zručností pre prácu vo výrobnej praxi. "Absolventi si osvoja základy lean manažmentu vo výrobe. Zároveň budú pripravení na pracovný pohovor, vytvoria si štandardizovaný životopis, zoznámia sa so svetom práce prostredníctvom modulu orientácia na povolanie, naučia sa základy tímovej práce pomocou praktických ukážok zo sveta výroby. Po skončení tejto časti projektu uchádzači absolvujú záverečnú skúšku a dostanú doklad o ukončení vzdelávacieho programu. Úspešní absolventi prvej fázy projektu budú pripravení na pracovnú pozíciu operátor výroby," uviedla Lukáčová.

Najúspešnejším uchádzačom odporučia ďalšie odborné vzdelávanie v rámci druhej fázy projektu za účelom získania ďalšej špecializácie. "Po jej absolvovaní získajú vzdelanie a zručnosti pre konkrétne povolanie – napríklad mechatronik, nástrojár, elektrotechnik automatizačnej techniky. Uchádzačov o zamestnanie, ktorí prejdú uvedeným projektom, bude môcť zamestnať ktorýkoľvek zamestnávateľ," dodala Lukáčová.

Projekt Pripravený na prácu bude realizovať konzorcium Deutsch-Slowakische Akademien (DSA), dcérska spoločnosť nemeckého vzdelávacieho koncernu EBG a spoločnosť Newport Group (NG). "Spolupracovať budú aj s Duálnou akadémiou, ktorú zriadili pred tromi rokmi spoločnosti Volkswagen, Siemens, Matador spolu s Bratislavským samosprávnym krajom. Víťazné konzorcium plánuje realizovať projekt na území celej Slovenskej republiky. Bude pritom využívať aj kapacity na vybraných stredných odborných školách, ktoré spadajú na Slovensku pod DSA. V spolupráci s Duálnou akadémiou budú využívať aj špičkovo vybavené odborné učebne a haly v týchto stredných odborných školách," uzavrela Lukáčová.