Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Projekt Ústredného portálu verejnej správy finišuje

Dodávateľmi projektu sú spoločnosti SWAN a Globaltel.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Národný projekt Elektronické služby spoločných modulov ÚPVS a prístupových komponentov je základnou infraštruktúrou pre poskytovanie elektronických služieb verejnej správy. Dodávateľmi projektu sú spoločnosti SWAN a Globaltel.

Vzhľadom na rôznorodosť jeho jednotlivých častí, potrieb rezortných systémov, ako aj predpokladaného využívania na základe pripravovaného zákona o elektronickom výkone verejnej moci, stoja pred projektovým tímom výzvy v podobe extrémne skrátených termínov dodávok, množstva úkonov pri vytváraní a párovaní viac ako 5.000.000 schránok, integrácií so zdrojovými systémami, prípravy na maximálne záťaže počas špičiek a podobne.

Podľa slov programového manažéra projektu Ústredného portálu verejnej správy (ÚPVS) Rolanda Takacsa pri jeho prezentácii na medzinárodnom kongrese ITAPA, ktorý sa koná v týchto dňoch v Bratislave, realizácia projektu sa síce začala v roku 2010, ale pre rôzne dôvody sa na dva roky zastavila. Práce sa naplno začali až v tomto roku.

"Ku koncu roka je plánované spustenie prvého balíka funkcionality s tým, že už v súčasnosti táto funkcionalita je uvoľnená na testovanie integrácie externými subjektmi. To znamená, že tie projekty, ktoré čakajú na ústredný portál, si časti funkcionality môžu začať overovať z pohľadu integrácie a overovať, či sú použiteľné tak, ako sú už teraz. Začiatkom septembra sme spustili prvý balík funkcionality na overovanie integrovateľnosti a integrácie. Budúci týždeň spúšťame druhý balík s tým, že do ostrého prostredia pôjdu oba tieto balíky na prelome rokov," povedal pre TASR Takacs.

Ďalším dôležitým predpokladom je prijatie zákona o elektronickom výkone verejnej moci. "Keď príde zákon, do troch mesiacov tie základné nosné prvky, medzi ktoré patrí elektronické doručovanie do elektronických schránok, spustíme v plnom režime v ostrej prevádzke," zdôraznil Takacs.