Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Projektom Clean Mobility sa zmodernizujú MHD zastávky ŽST Petržalka

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Modernizácia MHD zastávok ŽST Petržalka bola určená preto, lebo je tam možný prestup medzi železničnou dopravou a MHD.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Mesto Bratislava plánuje prostredníctvom projektu Clean Mobility, v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovensko – Rakúsko, modernizovať MHD zastávky Železničná stanica (ŽST) Petržalka na Panónskej ceste. Celkové náklady sa odhadujú na 447.125 eur, pričom spolufinancovanie zo strany mesta má byť 22.356 eur. Počíta s tým zámer, o ktorom budú rokovať a schvaľovať ho vo štvrtok (26. 9.) bratislavskí mestskí poslanci.

Zastávky ŽST Petržalka na Panónskej majú mať po modernizácií prístrešky, elektronické informačné panely s informáciami o aktuálnych odchodoch spojov, informačné displeje s technológiou e-papiera na zobrazenie napríklad cestovných poriadkov. Taktiež automaty na predaj cestovných lístkov, lavičky, odpadkové koše, bezbariérový prístup, cyklostojany či cykloklietky s kamerovým systémom. Rovnako aj priechod pre cyklistov, upravený stredový deliaci ostrovček a realizovať sa majú aj sadové úpravy.

Bratislavskí mestskí poslanci majú aktuálne k projektu na stole materiál. Schvaľovať majú jeho realizáciu a vyjadria sa aj k zabezpečeniu finančných prostriedkov či spolufinancovaniu projektu zo strany mesta. Celkové náklady projekty majú byť 447.125 eur s DPH. "Uvedená suma je v plnej výške oprávneným výdavkom, z ktorého 85 percent vo výške 380.056 eur bude financovaných z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, desať percent vo výške 44.712 eur spolufinancovaných zo strany štátu a päť percent vo výške 22.356 eur spolufinancovaných mestom," priblížila bratislavská samospráva v dôvodovej správe. Realizácia projektu sa očakáva od januára 2020 do konca roka 2022.

"Vedúci partner projektu Regionalmanagement Burgenland podal 27. júna žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP) pre projekt Clean Mobility. Schvaľovanie žiadosti bude v októbri na Monitorovacom výbore SK-AT. V súčasnosti sa realizujú práce v spolupráci s útvarom hlavnej architektky na projektovej dokumentácii k žiadosti o ohlášku na drobné stavebné práce. Projekt bude realizovaný na pozemkoch mesta Bratislava. Výber zhotoviteľa stavby bude až po podpísaní zmluvy o NFP," spresnilo mesto.

Modernizácia MHD zastávok ŽST Petržalka bola určená preto, lebo je tam možný prestup medzi železničnou dopravou a MHD. Medzi ŽST Petržalka a rakúskou Viedňou je zároveň priame železničné spojenie cez rakúske Kittsee. Zastávky budú modernizované podľa štandardov Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) a po realizácii prác budú slúžiť ako modelové zastávky pre podobné lokality. "Vďaka novým prvkom, ako elektronické informačné tabule alebo elektronické cestovné poriadky, budú zmodernizované zastávky prínosom ako pre domácich, tak aj pre zahraničných cestujúcich," píše sa v popisu a cieľoch projektu.

V roku 2018 boli inštitúcie, samosprávy a samosprávne kraje oslovené zo strany prihraničných spolkových krajín v Rakúsku s návrhom na spoluprácu v novom projekte s názvom Clean Mobility v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovensko - Rakúsko. Iniciatíva vznikla v rámci platformy vytvorenej vďaka projektu Baum2020. Cieľom projektu je skvalitnenie služieb vo verejnej doprave v prihraničnom regióne.