Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Projektové firmy na Slovensku očakávajú tento rok viac zákaziek

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Sebadôvera firiem v prekonanie konkurencie v tomto roku je relatívne vysoká.

Bratislava 18. júna (TASR) – Počet projektových zákaziek sa na Slovensku zvýši aj v tomto roku. Spolu s rastom výkonu sa zvýšia tiež tržby, čo chcú projektové firmy dosiahnuť najmä väčším objemom zákaziek. Aktuálne sú pritom v priemere vyťažené na 89 %. Viac než polovica ich šéfov verí, že prekonajú svoju konkurenciu. Vyplýva to z najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú spracovala spoločnosť CEEC Research.

Projektové firmy a architektonické ateliéry budú mať v roku 2016 viac práce než pred rokom. Rast výkonu v tejto oblasti očakáva 82 % spoločností, pričom priemerný rast by mal dosiahnuť 5,4 %. Veľké rozdiely sú však v závislosti od zamerania firmy. Zatiaľ čo drvivá väčšina (82 %) spoločností pracujúcich na projektoch pre pozemné stavby predpokladá rast o 7,1 %, firmy zaoberajúce sa projektmi pre inžinierske staviteľstvo očakávajú pokles, a to dokonca až o 4,5 %.

Sektoru projektových prác by sa malo dariť aj v nasledujúcom roku. Riaditelia projektových kancelárií predpovedajú v roku 2017 nárast zákaziek o 3,9 %, pričom v odbore pozemných stavieb podľa nich pribudne práce o 4,4 % a v inžinierskych stavbách o 1,1 %.

Spolu s nárastom zákaziek porastú projektovým firmám tiež tržby, a to v priemere o 4,6 %. Prepad ziskov však očakávajú riaditelia spoločností, ktoré sa venujú projektovaniu inžinierskych stavieb, konkrétne o 2 %. Šéfovia firiem, ktoré projektujú pozemné stavby, naopak, predpokladajú zvýšenie tržieb o 5,8 %.

Rast tržieb pritom plánujú spoločnosti dosiahnuť predovšetkým navýšením objemu zákaziek. Potvrdila to nadpolovičná väčšina (59 %) z nich. Pätina riaditeľov zároveň avizuje rast cien projektových prác. Expanziu do nových segmentov alebo do zahraničia chystá iba 11 %, respektíve 8 % projektových firiem.

Aktuálne sa priemerné vyťaženie kapacít projektových spoločností pohybuje na úrovni 89 % a medziročne je tak o 10 percentuálnych bodov vyššie. Viac vyťažené sú v súčasnosti spoločnosti zaoberajúce sa pozemným staviteľstvom.

Sebadôvera firiem v prekonanie konkurencie v tomto roku je relatívne vysoká. Verí v to viac než polovica (54 %) riaditeľov projektových spoločností a tretina (35 %) neočakáva zmeny svojho trhového postavenia. Viac si pritom veria firmy z pozemného staviteľstva, kde má tento názor väčšina (58 %) z nich. Menšiu sebadôveru vykazujú spoločnosti zaoberajúce sa inžinierskym staviteľstvom, kde ich v prekonanie konkurencie verí necelá tretina (29 %).

Inžinierske firmy tiež častejšie predpokladajú zhoršenie trhového podielu, čo potvrdzuje 35 % riaditeľov. Výhľad na nasledujúci rok ukazuje, že v zlepšenie tohto stavu verí necelá polovica (43 %) firiem, takmer polovica (45 %) riaditeľov očakáva vývoj bez zmien a zostávajúce spoločnosti (12 %) čakajú zhoršenie svojho postavenia.