Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na projekty zamerané na podporu zamestnanosti pôjde 280 miliónov eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vďaka projektu Praxou k zamestnaniu by malo nájsť lepšie uplatnenie 16.000 uchádzačov o zamestnanie.

Bratislava 23. januára (TASR) - Na Slovensku je spustených niekoľko projektov zameraných na podporu zamestnanosti. V programovom období v rokoch 2014 až 2020 v rámci nového Operačného programu Ľudské zdroje ich odštartovalo šesť. Celkovo je na ne rozpočtovaných 280 miliónov eur. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR.

Vďaka projektu Praxou k zamestnaniu by malo nájsť lepšie uplatnenie 16.000 uchádzačov o zamestnanie. Prostredníctvom neho zamestnávatelia, ktorí vytvoria pracovné miesto na polovičný pracovný úväzok pre mladého nezamestnaného do 29 rokov, môžu požiadať úrad práce o finančný príspevok na mentorované zapracovanie a prax. "Úrad práce poskytuje zamestnávateľovi finančný príspevok na úhradu časti celkovej ceny práce zamestnanca, ktorý bol prijatý do pracovného pomeru, vo výške maximálne 95 % celkovej ceny práce počas najviac deviatich mesiacov, finančný príspevok na mentorovanie a na úhradu časti nevyhnutných nákladov súvisiacich s takýmto zapracovaním a praxou," priblížil tlačový odbor ústredia práce. Rovnomenný projekt bol spustený aj v rámci Bratislavského kraja, na ktorý sú rozpočtované tri milióny eur a získať prax by malo prostredníctvom neho 1067 mladých nezamestnaných.

Ďalším projektom zameraným na mladých ľudí je projekt s názvom Absolventská prax štartuje zamestnanie. Zapojiť by sa do neho mohlo 37.000 uchádzačov o zamestnanie. "Ak zamestnávateľ prijme mladého nezamestnaného, ktorý u neho vykonával absolventskú prax, môže požiadať úrad práce o finančný príspevok na preplatenie poistného na povinné verejné zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie a povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie," priblížilo cieľ projektu ÚPSVR. Absolventa školy však musí firma zamestnať na plný pracovný úväzok na obdobie minimálne deväť mesiacov, pričom príspevok sa mu poskytuje najviac počas šiestich mesiacov a následne je povinný udržať pracovné miesto najmenej počas ďalších troch mesiacov.

Na dlhodobo nezamestnaných je orientovaný projekt Cesta z kruhu nezamestnanosti. Zaradiť by sa do neho mohlo podľa ÚPSVR SR 7095 uchádzačov o zamestnanie. Zamestnávateľ, ktorý na vytvorené pracovné miesto prijme dlhodobo nezamestnaného na plný alebo polovičný pracovný úväzok na minimálne 15 mesiacov, môže vďaka tomuto projektu požiadať úrad práce o finančný príspevok na úhradu časti celkovej ceny práce. "V závislosti od dĺžky evidencie nezamestnaného ho bude dostávať najviac 12 alebo 15 mesiacov. Úrad práce môže zamestnávateľovi poskytnúť finančný príspevok aj na pracovného mentora, ktorý zabezpečí prijatému zamestnancovi aktívnu pomoc a podporu pri vykonávaní pracovných činností počas prvých troch mesiacov odo dňa vzniku pracovného pomeru," ozrejmil tlačový odbor ÚPSVR SR.

Ľahšie uplatniť sa na trhu práce by mali aj ľudia vo veku nad 50 rokov. Pre nich je určený projekt "Chceme byť aktívni na trhu práce". Uplatnenie by mohlo nájsť 5500 uchádzačov o zamestnanie. "Ak zamestnávateľ vytvorí pracovné miesto pre nezamestnaného uchádzača o zamestnanie staršieho ako 50 rokov, úrad práce mu preplatí poistné na povinné verejné zdravotné poistenie, poistné na sociálne poistenie a povinné príspevky na starobné dôchodkové sporenie takéhoto pracovníka," vysvetlilo ústredie práce. Podmienkou však je uzatvorenie pracovného pomeru minimálne na rok. Finančný príspevok sa poskytuje najviac počas týchto 12 mesiacov.

Ako ďalej uviedlo ústredie práce, odštartovať majú aj ďalšie projekty, ktoré budú zamerané na zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva a pripravuje sa aj projekt s názvom Rodina a práca II.