Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Prokurátori v Nemecku, Taliansku a Švajčiarsku urobili razie vo Fiate

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie koordinuje EUROJUST a zameriava sa na deväť osôb žijúcich v Taliansku a ich činnosti v rokoch 2014 až 2019, uviedla prokuratúra.

Frankfurt nad Mohanom 22. júla (TASR) - Prokurátori z Frankfurtu nad Mohanom v stredu oznámili, že prehľadávajú kancelárie koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) v súvislosti s možným emisným podvodom. Je to súčasť medzinárodného vyšetrovania potenciálnych nezákonných zariadení na manipuláciu s emisiami v motoroch používaných vo vozidlách Fiat, Alfa Romeo, Jeep a Iveco.

Razie prebiehajú v Nemecku, Taliansku a vo Švajčiarsku. Zameriavajú na jednotlivcov v nadnárodnom koncerne a medzinárodnú výrobu úžitkových vozidiel, uviedla prokuratúra vo vyhlásení bez pomenovania spoločnosti.

Potenciálne nelegálny softvér bol odhalený v 1,3-litrových motoroch a 1,6-litrových motoroch Multijet, ktoré sa používajú v modeloch Alfa Romeo, Jeep a Fiat, ako aj v dieselových motoroch úžitkových vozidiel Iveco a Fiat.

Aj keď tieto vozidlá prešli v laboratóriách testami, automobily používali softvér na vypnutie filtrácie emisií z výfukov pri jazde po ceste.

Vyšetrovanie koordinuje EUROJUST a zameriava sa na deväť osôb žijúcich v Taliansku a ich činnosti v rokoch 2014 až 2019, uviedla prokuratúra.

V Nemecku uskutočnila prokuratúra razie v spolkových krajinách Hesensko a Bádensko-Württembersko a v Taliansku v regióne Piemont. Vyšetrovatelia prehľadali aj bližšie nešpecifikované miesta vo Švajčiarsku.

Hovorca spoločnosti Fiat sa zatiaľ k správe nevyjadril.

Prokurátori tvrdia, že len v Nemecku je postihnutých viac ako 200.000 vozidiel.