Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Prokuratúra neeviduje vyšetrovanie licencie ťažby mastenca

Ťažba mastenca v Gemerskej Polome v okrese Rožňava. Foto: TASR/Milan Kapusta

Spoločnosť EuroGas AG na internetovej stránke uvádza, že Generálna prokuratúra SR začala prešetrovať údajnú korupciu týkajúcu sa licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome.


Bratislava 23. mája (TASR) – Spoločnosť EuroGas AG chce pred valným zhromaždením svojich akcionárov, ktoré bude 30. júna v Bazileji, opäť upriamiť pozornosť na arbitráž, ktorú vedie proti Slovenskej republike (SR) za odobratie licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome. Na svojej internetovej stránke uvádza, že Generálna prokuratúra (GP) SR začala prešetrovať údajnú korupciu týkajúcu sa spomínanej licencie. „Hlavnou osobou vyšetrovania je šéf Hlavného banského úradu (HBÚ) SR Peter Kukelčík,“ píše na stránke predseda predstavenstva EuroGas AG Wolfgang Rauball.

Tlačové oddelenia GP SR ani Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) SR však žiadny podobný prípad neevidujú. „ÚŠP eviduje vec, ktorá sa týkala podozrenia z trestného činu nepriamej korupcie, ale tá bola odmietnutá policajtom už pred rokom,“ povedala pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Rauball v stanovisku, ktoré poslal slovenským médiám, uviedol, že si za svojimi tvrdeniami stojí a informácie, že sa v uvedenej kauze nekonalo alebo nekoná, považuje za falošné. „Protestujem proti obvineniam, že účelovo šírim nepravdy a zavádzam akcionárov pri informáciách súvisiacich s arbitrážou proti SR. Skôr si myslím, že to vadí niekomu na Slovensku, pretože Kukelčík bol oficiálne uvedený ako svedok SR počas arbitrážneho konania na pôde Medzinárodného strediska na riešenie sporov z investícií (ICSID) vo Washingtone v decembri 2015. Boja sa, že vyšetrovanie korupčného správania sa svedka môže ohroziť šance SR uspieť v arbitráži,“ upozornil Rauball.

EuroGas, ktorý je materskou spoločnosťou bývalého vlastníka licencie firmy Rozmin, vlani v podnete na Ministerstvo hospodárstva (MH) SR upozornil, že licencia na ťažobné práva na mastenec bola ešte v apríli 2005 vydaná nezákonne. „Ťažobné práva získala spoločnosť VSK Mining. Tá sa však nezúčastnila verejnej súťaže o túto licenciu, čo nám potvrdil aj Obvodný banský úrad v Spišskej Novej Vsi listom zo 4. augusta. Ťažobné práva začala využívať po tom, ako víťaz tendra, spoločnosť Economy agency RV, zanikol bez likvidácie. Pre tieto dva dôvody považujeme vlastníctvo ťažobnej licencie na mastenec v Gemerskej Polome spoločnosťou VSK Mining a neskôr Eurotalc za nezákonné,“ povedal Rauball. 

Podľa Rauballa tento právny názor potvrdil Najvyšší súd SR svojím rozhodnutím v roku 2011. HBÚ SR však nekonal v súlade s týmto výrokom a licenciu ponechal v rukách spoločnosti VSK Mining. Tá medzičasom zmenila obchodný názov na Eurotalc, ktorého 100-% vlastníkom je Schmid Industrieholding. „My sme preto v zákonnej lehote do 6. augusta 2015 napadli toto rozhodnutie,“ dodal Rauball. MH SR v stanovisku pre TASR v auguste minulého roka potvrdilo, že podnet právnych zástupcov spoločnosti Rozmin dostalo a odmietlo, že by banské autority postupovali v minulosti nesprávne. „Postup HBÚ SR a obvodného banského úradu prebiehal v medziach zákonov upravujúcich vecnú a procesnú stránku problematiky spolu s akceptovaním rozhodnutí súdov a prokuratúry SR,“ uviedlo komunikačné oddelenie MH SR s tým, že nie je dôvod na preskúmanie právoplatného rozhodnutia. „Napadnuté rozhodnutie bolo vydané v súlade so zákonom, pričom boli zohľadnené aj ostatné náležitosti podľa ustanovenia paragrafu 65 odseku 2 správneho poriadku,“ napísal v stanovisku rezort hospodárstva.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome, o ktoré sa vedie spor, objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete so zásobami na úrovni minimálne 85 miliónov ton. Pre odobratie licencie na ťažbu mastenca inicioval EuroGas medzinárodnú arbitráž na pôde ICSID. Arbitráž sa začala v roku 2014 a v rámci nej EuroGas ako žalobca požaduje od SR náhradu 3,2 miliardy USD (2,9 miliardy eur) za zmarenú investíciu. Verdikt arbitráže pred ICSID sa očakáva v roku 2017. Arbitráž na pôde ICSID znamená i to, že proti nálezu tribunálu nie je prípustný žiadny opravný prostriedok okrem možnosti jeho zrušenia z dôvodu vážnych procesných chýb. EuroGas AG hrozil SR arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala firma najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,65 miliardy USD (1,5 miliardy eur). EuroGas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. MF SR však popiera, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.