Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aktivisti upozornili na hrozbu predaja slovenskej pôdy hudbou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Cieľom bolo poukázať na nedostatočnú ochranu slovenskej pôdy.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Za záchranu slovenskej zeme pred "špekulatívnym" predajom pôdy a vody dnes aktivisti na Hviezdoslavom námestí v Bratislave bojovali najmä hudbou. Kultúrne podujatie s vystúpeniami umelcov, ktoré zorganizovalo občianske združenie Rodný kruh, má upozorniť na nedostatočnú ochranu slovenskej pôdy.

"Cieľom podujatia je poukázať na to, že je potrebné obrodiť vzťah k našej zemi, k našej vode a celkovo ku krajine," povedal Miroslav Švický, jeden z organizátorov podujatia, ktoré usporiadali pri príležitosti končiaceho sa moratória na predaj slovenskej pôdy cudzincom. "Je veľmi dôležité, aby sme nepredali podstatnú časť krajiny," upozornil Švický.

Na končiace moratórium, ktoré uplynie 30. apríla, upozornili v piatok (11.4.) aj poslanci Národnej rady SR za OĽaNO. Varovali, že Slovensko môže doslova prísť o pôdu pod nohami. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR reagovalo, že pripravilo zákon, ktorým chce predaj poľnohospodárskej pôdy regulovať.

"Naším cieľom je, aby nedochádzalo k špekulatívnemu predaju pôdy a aby bolo zabezpečené, že nadobúdateľmi poľnohospodárskej pôdy budú osoby, ktoré podnikajú, respektíve pracujú v poľnohospodárstve, čo by malo zabezpečiť jej využívanie. Jedným z nástrojov bude spôsob nadobudnutia, keď sa pozemok ponúkne najskôr na predaj prípadným záujemcom v dotknutej obci, potom v susedných obciach a napokon aj na ostatnom území," informoval riaditeľ komunikačného odboru rezortu Peter Hajnala.