Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Protesty farmárov sú podľa ministra Takáča spolitizované

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD). Foto: TASR Jakub Kotian

Minister dodal, že nerozumie dôvodom, prečo sa protest uskutočnil.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. marca (TASR) - Aktuálne protesty časti farmárov, ktorí od rezortu pôdohospodárstva požadujú rýchle splnenie viacerých požiadaviek, sú podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča (Smer-SD) politicky motivované. Svedčiť o tom má prítomnosť niektorých opozičných politikov na pondelkovom proteste pred budovou ministerstva.

Poľnohospodári sú podľa Takáča politicky zneužívaní. "Tento protest je pre mňa definitívne a jednoznačne po tom, čo som mal možnosť dnes vidieť, politicky motivovaný a organizovaný zozadu určitými opozičnými politikmi, ktorí sa aj dnes na tomto proteste nachádzali," povedal Takáč v zverejnenej videonahrávke.

Minister dodal, že nerozumie dôvodom, prečo sa protest uskutočnil. Z ôsmich bodov, ktoré farmári požadujú splniť, sa podľa neho na väčšine pracuje, a sú podľa neho aj body, ktoré už rezort vyriešil. Navyše, jeden zo zástupcov protestujúcich farmárov je členom poradného orgánu ministra. Ku každému bodu požiadaviek chce Takáč v nasledujúcich dňoch zverejniť informácie, ako k nim rezort pristúpil.

Jedna zo splnených požiadaviek je podľa Takáča napríklad zavedenie zákazu dovozu poľnohospodárskych komodít zo zahraničia, najmä z Ukrajiny. Slovensko však koncom minulého roka takýto zákaz dovozu niektorých komodít z Ukrajiny predĺžilo a zoznam rozšírilo.