Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Prothermu Production Skalica pomáhajú zlepšovacie návrhy zamestnancov

Ilustračné foto Foto: TASR

V skalickom závode sa vyrábajú kotly pre trhy v 24 krajinách Európy, Ázie aj Afriky.

Skalica 8. októbra (TASR) – Niekoľko desiatok návrhov na zvýšenie produktivity práce podali zamestnanci skalického závodu na výrobu kotlov Protherm Production. Umožňuje im to interný systém Vaillant Group Production System (VPS), ktorý bol vytvorený pre celý nadnárodný koncern Vaillant Group.

"Dva roky od zavedenia už VPS prináša viditeľné zlepšenia. Srdcom VPS je 7 princípov, ktoré majú podporovať operatívne zlepšenia a ukazovať smer pri implementácii projektov, ako aj drobných aktivít," vysvetlil Lukáš Janík z projektu VPS. V rámci neho sa zamestnanci spolupodieľajú na zlepšeniach efektivity práce, snažia čo najviac eliminovať plytvanie či zlepšiť tok materiálu a informácií. V praxi to vyzerá tak, že zamestnanci navrhujú zlepšenia do vytvoreného zberného systému, kde nápady posudzuje komisia a po schválení sú pridelené určeným pracovníkom na realizáciu. Od spustenia sa podľa Janíka táto aktivita teší u zamestnancov veľkej obľube.

VPS projekty sa v závode Protherm Production v súčasnosti zameriavajú na optimalizáciu internej logistiky a aj na zlepšenie plánovania vykládok kamiónov. "Ide o snahu o zrovnomernenie dodávok materiálu počas týždňa. Chceme vytvoriť presný plán vykládok," vysvetľuje vedúci projektu Dávid Krchňavý.

Vďaka jednému z realizovaných projektov sa napríklad podarilo zvýšiť efektivitu vláčika, pomocou ktorého navážajú v závode materiál na linky. Určil totiž jeho presné trasy a cestovný poriadok. Ďalším zo zaujímavých projektov je redukcia počtu komponentov a dodávateľov. "Máme 288 dodávateľov a z toho 79 z nich nám dodáva len jednu materiálovú položku," uviedol Krchňavý.

Protherm Production je členom skupiny Vaillant Group. V skalickom závode sa vyrábajú kotly pre trhy v 24 krajinách Európy, Ázie aj Afriky.