Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ESET: Proti digitálnym výpalníkom sa možno brániť zálohovaním dát

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Radí tiež pravidelne aktualizovať operačný systém a ostatné programy, ktoré sa na zariadení používajú.

Bratislava 15. mája (TASR) - Základnou obranou proti digitálnym výpalníkom, ktorých škodlivý kód infikoval počítače v desiatkach krajín vrátane Slovenska, je napríklad aktualizácia operačného systému či zálohovanie dát. "Pravidelne zálohujte obsah svojho zariadenia. Aj v prípade úspešnej infekcie sa týmto spôsobom budete môcť dostať k svojim dátam," povedala pre TASR hovorkyňa antivírusovej spoločnosti Eset Zuzana Hošalová. Úložisko však nesmie byť stále pripojené k počítaču.

Spomínaný škodlivý kód tzv. ransomwar sa najprv šíril podľa jej slov cez škodlivé e-maily, čiže prvé obete museli reálne na niečo kliknúť. "Keďže sa to však šíri ako červ, tak sa to neskôr začalo šíriť cez internet a cez sieť a vyhľadávalo potenciálne obete, ktoré nemali aktualizovaný operačný systém alebo používali Windows XP. Ak škodlivý kód na takýto systém narazil, vedel ho infikovať aj bez toho, aby na to obeť potrebovala niečo spraviť," vysvetlila Hošalová.

V rámci prevencie neodporúča ľudom otvárať prílohy správ od neznámych adresátov prípadne také, ktoré nie sú očakávané. "Varujte kolegov na oddeleniach, ktoré najčastejšie dostávajú e-mailové správy z externého prostredia – napríklad personálne a finančné. Firmy by mali zamestnancov o podobných hrozbách pravidelne školiť, práve cez nich totiž vystavujú svoje systémy nebezpečenstvu," uviedla Hošalová.

Radí tiež pravidelne aktualizovať operačný systém a ostatné programy, ktoré sa na zariadení používajú. "Ak stále používate už nepodporovaný operačný systém Windows XP, seriózne zvážte prechod na novšiu verziu Windowsu. Bezpečnostný softvér používajte nie len s najnovšími aktualizáciami, ale ideálne aj jeho najnovšiu verziu. Výrobcovia do novších verzií totiž pridávajú mnoho dodatočných bezpečnostných funkcií," doplnila Hošalová.

Infekcia ransomwarom sa môže prejaviť aj tak, že používateľ nebude schopný otvoriť nejaký súbor na svojom zariadení. "Môže to znamenať, že škodlivý kód na zariadení už začal šifrovať jeho obsah," ozrejmila Hošalová. Vtedy odporúča odpojiť zariadenie od internetu aj od siete, aby sa neinfikovali ďalšie zariadenia v sieti a vyhľadať pomoc odborníka alebo technicky zdatnejšieho človeka.

"Nie je to 100-percentná pomoc, ale cieľom odpojenia je prerušiť komunikáciu infikovaného zariadenia so serverom útočníka. Odborník potom môže pomôcť získať z infikovaného zariadenia aspoň súbory, ktoré ešte neboli zašifrované. Ak bolo šifrovanie škodlivého kódu kvalitné, nebude sa dať prelomiť," priblížila Hošalová.

Pripomína, že na šifrovaní je postavené zabezpečenie napríklad finančných transakcií a internetového bankovníctva. "V prípade ransomwaru je preto veľmi dôležitá prevencia, hlavne zálohovanie. To neslúži len na to, aby sa používatelia vedeli dostať k svojim údajom v prípade útoku škodlivého kódu, ale aj v prípade, že by sa ich zariadenie poškodilo, alebo by im napríklad vyhorel byt," uzavrela.