Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Proti rozšíreniu plateného parkovania v Košiciach sa protestovalo

Ostrý protest občianskej iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent - občianska neposlušnosť pred Magistrátom mesta Košice 29. júna 2016. Foto: TASR/František Iván

Od 1. júla sa zóna plateného parkovania v centre mesta rozšíri o desať mestských lokalít.

Košice 29. júna (TASR) – Približne 1500 ľudí prišlo pred košický magistrát vyjadriť nesúhlas so zmenou systému parkovania v meste. Protest zorganizovala Občianska iniciatíva Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť. Od mesta požaduje odstúpenie od zmluvy so súkromnou spoločnosťou EEI, ktorej poslanci v polovici júna schválili rozšírenie zón plateného parkovania.

"Sme zásadne proti EEI a chceme ho zastaviť, a to by mal byť záver aj z dnešného celého protestu. Je viacero alternatív. Pán Raši môže odstúpiť od zmluvy, firma EEI, tak ako to bolo v Bratislave, môže odstúpiť od zmluvy, je viacero riešení," uviedol jeden z organizátorov protestu Henrich Burdiga.



Ako povedal, primátora vyzvali, aby odstúpil od zmluvy so spomínanou spoločnosťou. Je to podľa neho to najjednoduchšie riešenie.

"Následne požadujeme to isté, čo je uvedené v petícii, a to zriadenie mestského podniku, aby sme si to robili sami, aby to bolo lacné," povedal Burdiga.

Protestu sa zúčastnil i zástupca spoločnosti EEI Karol Wolf, ktorý novinárom povedal, že s organizátormi protestu budú mať vo štvrtok (30.6.) diskusiu. Na otázku odstúpenia od zmluvy s mestom, čo požadujú občianski aktivisti, Wolf reagoval, že na to nemajú dôvod.

Petíciu, na ktorú zbierajú podpisy, podľa organizátorov protestu podpísalo približne 11.500 ľudí. Okrem zriadenia mestského podniku, ktorý by spravoval parkovanie v Košiciach mimo súčasnej zóny plateného parkovania, požadujú i zníženie sadzby za rezidentskú kartu. "Prvá rezidentská karta nemôže byť za 35 eur, myslíme si, že by mala byť za manipulačný poplatok päť eur," povedal predseda petičného výboru a poslanec mestskej časti Košice – Staré mesto Igor Petrovčik.

Od 1. júla sa zóna plateného parkovania v centre mesta rozšíri o desať mestských lokalít. Na jednu bytovú jednotku bude možné zakúpiť tri rezidentské karty, cena prvej na rok bude 35 eur, druhej 70 eur a tretej 150 eur. Pre celú zónu budú platiť tarifné pásma so sadzbami od 50 centov do 1,5 eura za hodinu. Čas spoplatnenia návštevníckych miest bude počas pracovných dní od 7.30 do 18.00 h a v sobotu od 7.30 do 13.00 h. Celodenne bude možné parkovať na záchytných parkoviskách.



Aktivisti chcú podpisy na petíciu zbierať celé leto. Vedeniu mesta ju chcú odovzdať najneskôr do najbližšieho rokovania mestského zastupiteľstva, ktoré by malo byť v septembri.