Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Proti zvýšeniu zdanenia firiem zásadný odpor nie je, tvrdí P. Kažimír

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

V minulosti sa podľa neho ukázalo ako správne znižovať priame dane, čo viedlo aj k rastu ekonomiky, nárastu pracovných miest a v dôsledku toho aj k zlepšeniu kvality života.

Bratislava 27. mája (TASR) - Neexistuje nikto, kto by prejavoval nadšenie pri návrhu na zvyšovanie daní. Rýchla konsolidácia verejných financií je však potrebná a zvýšenie príjmov rozpočtu sa dá realizovať rýchlejšie ako systémové zmeny na výdavkovej strane, upozornil dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Ale musím potvrdiť, že pri návrhu na zvýšenie dane z príjmu právnických osôb až taký zásadný odpor nebol, je tam skôr pochopenie s povzdychom, že musíme prejsť aj touto cestou," uviedol v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike. Podľa vládneho návrhu sa má od budúceho roka zvýšiť táto daň zo súčasných 19 % na 23 %.

Kažimír pripustil, že ide o hraničnú úroveň sadzby v stredoeurópskom regióne, nejde však o žiadnu výnimku v rámci Európy. "Priemer v celej Európskej únii je dnes 23,5 %, čiže sme stále pod priemerom," pripomenul šéf rezortu financií.

Podľa podpredsedu opozičnej SDKÚ-DS Ivana Štefanca sa však Slovensko nemôže porovnávať so západoeurópskymi krajinami, ktoré majú inú historickú skúsenosť, ale s okolitými transformujúcimi sa štátmi. "Tieto krajiny súťažia o nové investície a nové pracovné miesta. Stratíme konkurenčnú výhodu, keď zrušíme rovnú daň, keď zvýšime priame dane," upozornil.

V minulosti sa podľa neho ukázalo ako správne znižovať priame dane, čo viedlo aj k rastu ekonomiky, nárastu pracovných miest a v dôsledku toho aj k zlepšeniu kvality života. "Smer-SD ide zlým smerom, keď ide opačne a zvyšuje priame dane. Toto opatrenie je protirastové a spôsobí, že budeme mať menej pracovných miest a ľudia môžu mať nižšie príjmy," avizoval.

Foto: TASR/Martin Baumann
Zvyšovať sa má aj daň z príjmov nadpriemerne zarábajúcich fyzických osôb, táto téma však ešte v rámci rokovaní Rady solidarity a rozvoja nie je uzavretá. V minulosti Smer-SD hovoril o sadzbe 25 % na príjmy od hranice 2750 eur. "Úroveň sadzby je spojená s ďalšou témou, a to výškou odvodových stropov. Nasleduje otázka, či zostane degresívna odpočítateľná položka alebo nie. Ak áno, hranica by sa mala posunúť trochu vyššie, niekde na 3000 eur," priblížil Kažimír s tým, že zmena zasiahne len 2 až 3 % najlepšie zarábajúcich v slovenskej populácii.