Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Protimonopolné úrady EÚ vyšetrujú výrobcov pneumatík

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Continental potvrdil, že protimonopolné úrady spoločnosť vyšetrujú, ale odmietol sa k tomu bližšie vyjadriť vzhľadom na prebiehajúce procesy.

Brusel 30. januára (TASR) - Protimonopolné úrady Európskej únie (EÚ) podnikli v utorok razie u výrobcov pneumatík vo viacerých krajinách bloku, vrátane nemeckej spoločnosti Continental, talianskej Pirelli či francúzskej Michelin. Dôvodom je podozrenie z cenového kartelu. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.

Continental potvrdil, že protimonopolné úrady spoločnosť vyšetrujú, ale odmietol sa k tomu bližšie vyjadriť vzhľadom na prebiehajúce procesy.

Európska komisia potvrdila razie u výrobcov pneumatík, podrobnosti však nezverejnila. Uviedla len, že cieľom vyšetrovania sú nové náhradné pneumatiky pre osobné autá, dodávky, nákladné autá a autobusy predávané v Európskom hospodárskom priestore, ktorý zahŕňa krajiny EÚ, Nórsko, Island a Lichtenštajnsko. A že vyšetrované spoločnosti mohli porušiť pravidlá EÚ tým, že sa dohodli na cenách.

"Komisia je znepokojená tým, že medzi kontrolovanými spoločnosťami dochádzalo ku koordinácii cien, a to aj prostredníctvom verejnej komunikácie," uviedla exekutíva EÚ vo vyhlásení.

Spoločnostiam, ktoré budú uznané vinnými z porušenia protimonopolných pravidiel EÚ, hrozia pokuty až do výšky 10 % ich globálneho obratu.

V uplynulých rokoch Komisia udelila takmer tucet pokút za kartely v automobilovom priemysle.