Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Protimonopolný úrad dal pre kartel pokutu vyše 390.000 eur

Tlačová konferencia Protimonopolného úradu Slovenskej republiky (PMÚ SR) na témy Finančný sektor - výsledky prešetrovania bankového sektora a advokačné aktivity, Nové priority Protimonopolného úradu SR, Kartel štyroch stavebných spoločností vo verejnom obstarávaní, Podozrenie z kartelu spoločností poskytujúcich stravovacie a benefitné poukážky, 26. februára 2015 v Bratislave. Na snímke podpredseda PMÚ SR Radislav Tóth (vľavo) a riaditeľ Odboru kartelov PMÚ SR Peter Demčák. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Štyri stavebné spoločnosti koordinovali svoje ponuky.

Bratislava 26. februára (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR udelil pokutu viac ako 390.000 eur štyrom stavebným spoločnostiam pre kartel. Ten sa týkal súťaže na rekonštrukciu Zariadenia pre seniorov Juraja Schoppera v Rožňave za konečnú hodnotu vyše dva milióny eur.



"Dochádzalo ku koordinácii cenových ponúk medzi jednotlivými účastníkmi," opísal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda PMÚ Radoslav Tóth. Rekonštrukcia bola financovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, zo štátneho rozpočtu a tiež z Environmentálneho fondu.

Protimonopolnému úradu pomohol jeden z účastníkov, ktorý sa priznal a zároveň usvedčil ostatné stavebné firmy. "Tým pádom nám pomohol odhaliť tento kartel," skonštatoval Tóth. Za spoluprácu dostal následne "zľavu" z pokuty za kartel a nebude sa ho tiež týkať zákaz zúčastňovania sa verejných obstarávaní na najbližšie tri roky.

Spoločnosť J.P.-STAV tak dostala pokutu 158.783 eur, firma Ing. Vladimír Maduda PLYSPO 39.539,60 eura, Vertikal - SOLID 43.657 eur a GMT projekt 148.981,70 eura. Proti tomuto rozhodnutiu úradu nemôžu firmy podať riadny opravný prostriedok.