Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Protimonopolný úrad schválil vstup podnikateľa Syrovátka do SkyTollu

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Informoval o tom úrad na svojej internetovej stránke s tým, že rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 13. augusta.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil vstup českého podnikateľa Petra Syrovátka do spoločnosti SkyToll, a.s., Bratislava, ktorá na Slovensku prevádzkuje systém elektronického výberu mýta. Informoval o tom úrad na svojej internetovej stránke s tým, že rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 13. augusta.

"V priebehu konania neboli identifikované trhy, na ktorých by v dôsledku koncentrácie došlo k narušeniu účinnej súťaže, preto koncentráciu úrad schválil," zdôvodnil svoj súhlas PMÚ.

Český podnikateľ informoval o svojom zámere ešte v máji tohto roka. Vtedy prostredníctvom spoločnosti Sevenra N.V. so sídlom v Holandsku odkúpil 90-% podiel v spoločnosti Ibertax, ktorá je väčšinovým akcionárom SkyTollu.

"Slovenský mýtny systém je technicky úspešný projekt s jasným biznis modelom. Je to z môjho pohľadu stabilná investícia s rozvojovým potenciálom do budúcnosti. Preto som sa rozhodol investovať do kúpy väčšinového akcionárskeho podielu," vysvetlil Syrovátko. Podnikateľ financoval transakciu kombináciou vlastných prostriedkov a úveru od konzorcia bánk na čele s PPF bankou.

Petr Syrovátko je český podnikateľ, ktorý pred vyše dvadsiatimi rokmi založil stavebnú spoločnosť Syner, ktorá sa postupne prepracovala medzi desiatku najväčších firiem v tomto sektore v ČR. Transformáciou spoločnosti a jej dcérskych firiem vznikla v roku 2007 stavebná a developerská skupina s medzinárodnou pôsobnosťou S group holding, a.s., ktorá sa zameriava na realizáciu dopravných, občianskych, bytových, priemyselných a administratívnych projektov, a tiež ekologických, vodohospodárskych a technologických stavieb. Developerské projekty už realizovala aj na Slovensku, v ďalších pokračuje v Rumunsku a Rusku.