Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Protimonopolný úrad SR schválil koncentráciu M&G a Artmedie

Ilustračné foto. Foto: Teraz.tv

M&GAIM spravuje fondy a ponúka investičné príležitosti na retailových trhoch, ako aj pre inštitucionálnych investorov.

Bratislava 29. júla (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil 21. júla koncentráciu spočívajúcu v získaní nepriamej výlučnej kontroly podnikateľa M&G Alternatives Investment Management Limited (M&GAIM), Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, nad podnikateľom Artmedia, a. s., SR a jej dcérskymi spoločnosťami, teda firmou GGE, a. s., a ňou kontrolovanými spoločnosťami. Rozhodnutie, o ktorom informovala Andrea Wilhelmová z odboru predsedu PMÚ, nadobudlo dnes právoplatnosť.

Na území SR podľa jej informácií nedochádza k horizontálnemu prekrytiu aktivít účastníkov koncentrácie a/alebo ich ekonomických skupín, ani medzi nimi neexistuje žiaden vertikálny vzťah. "Po vyhodnotení všetkých získaných podkladov a informácií úrad neidentifikoval žiadne súťažné obavy a koncentráciu schválil," podčiarkla.

M&GAIM patrí do ekonomickej skupiny Prudential. M&GAIM spravuje fondy a ponúka investičné príležitosti na retailových trhoch, ako aj pre inštitucionálnych investorov. Pôsobí ako správca investičného fondu Infracapital Fund II, ktorý sa zameriava na investície do infraštruktúry a energetiky.

Artmedia a jej dcérske spoločnosti patria do skupiny Grafobal. Spoločnosť GGE a ňou kontrolované spoločnosti podnikajú v oblasti výroby tepla a elektriny, dodávky a distribúcie tepla, elektriny a plynu, ako aj v oblasti stavebnej a montážnej činnosti, a to na území Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska a Srbska.

Wilhelmová zároveň oznámila, že PMÚ začal 23. júla 2015 z vlastného podnetu správne konanie vo veci možnej dohody obmedzujúcej súťaž uzatvorenej medzi podnikateľmi pri zákazke na uskutočnenie stavebných prác.

"Úrad na základe dôkazov nadobudol dôvodné podozrenie, že traja podnikatelia koordinovali svoj postup pri predkladaní cenových ponúk vo verejnom obstarávaní vyhlásenom zriaďovateľom školy. Predmetom zákazky bolo uskutočnenie stavebných prác na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu prostredníctvom materiálno-technického zhodnotenia budovy školy v celkovej predpokladanej hodnote 426.843,97 eura bez DPH," spresnila.

Tento projekt sa podľa nej realizoval v Prešovskom kraji v rámci Regionálneho operačného programu a bol spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zo štátneho rozpočtu.

Začatie správneho konania podľa nej však neznamená, že účastník konania porušil súťažné pravidlá. "Neprejudikuje ani závery, ku ktorým môže Protimonopolný úrad SR dospieť v rozhodnutí," dodala.