Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Protimonopolný úrad stopol konanie voči Slovenskej bankovej asociácii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrad vyšetroval asociáciu za to, že bankám ešte v roku 2012 odporúčala nevyberať od klientov poplatok za vklad v hotovosti na účet. Nepreukázalo sa však, že by sa SBA dopustila protizákonného konania.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR začiatkom novembra tohto roka zastavil konanie voči Slovenskej bankovej asociácii (SBA). Nebolo totiž zistené porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Úrad vyšetroval asociáciu za to, že bankám ešte v roku 2012 odporúčala nevyberať od klientov poplatok za vklad v hotovosti na účet. Nepreukázalo sa však, že by sa SBA dopustila protizákonného konania.

Ako dnes informovala SBA, Rada PMÚ už vo svojom skoršom rozhodnutí z februára 2016 konštatovala, že ani v prípade základného bankového produktu nedošlo k porušeniu zákona. V tejto súvislosti Rada PMÚ uviedla, že pripomienkovanie legislatívy je základnou úlohou združenia. Takáto činnosť neodporuje súťažným pravidlám a v mnohých prípadoch môže byť prospešná, keďže záujmové združenia prispievajú k tvorbe kvalitných právnych predpisov. Rozhodnutiami PMÚ a konečným zastavením konania bolo potvrdené, že zhromažďovanie informácií od svojich členov pre prípravu kvalitných a prax odrážajúcich sektorových pripomienok a stanovísk je jednou z hlavných činností SBA.

Zastavenie konania tak SBA považuje za pozitívnu informáciu aj pre ostatné asociácie. "Sme radi, že sa asociácii po takmer troch rokoch podarilo očistiť svoje meno a preukázať, že v sledovaných prípadoch nekonala protizákonne," skonštatovala v stanovisku pre médiá výkonná riaditeľka SBA Milena Koreňová.

Banková asociácia zároveň uviedla, že cíti plnú zodpovednosť za dodržiavanie súťažných predpisov, a preto už v čase prebiehajúceho správneho konania prijala ďalšie opatrenia, ktoré majú v budúcnosti minimalizovať riziká prípadného porušenia súťažných predpisov.

PMÚ 19. decembra 2014 v rámci prvostupňového rozhodnutia konštatoval, že SBA sa dopustila protisúťažného konania, keď v dvoch prípadoch vytvorila platformu na výmenu súťažne citlivých informácií. Konkrétne išlo o prípad tzv. základného bankového produktu z roku 2010 a samoreguláciu súvisiacu s odporúčaním nevyberania poplatku za vklad v hotovosti na účet. Prvostupňový orgán PMÚ udelil SBA pokutu vo výške 185.939 eur. Banková asociácia v rámci zákonných možností podala voči prvostupňovému rozhodnutiu rozklad.

Začiatkom februára 2016 Rada PMÚ rozhodla zrušiť rozhodnutie prvostupňového orgánu a v prípade poplatku za vklad v hotovosti na účet vrátila vec na opätovné prerokovanie a prešetrenie. V prípade základného bankového produktu Rada PMÚ konštatovala, že SBA svojimi aktivitami neporušila zákon.

V novembri 2016 PMÚ konštatuje, že ani po prešetrení sa v prípade poplatku za vklad hotovosti na účet sa nepodarilo preukázať SBA porušenie konania a konanie voči asociácii zastavilo.