Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Protimonopolný úrad v Čechách schválil predaj strojární Žďas Číňanom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Strojárne patrili do slovenskej skupiny firiem Železiarne Podbrezová Group.

Praha 28. júna (TASR) - Český Úrad na ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) schválil predaj strojární Žďas čínskej CEFC Group. O rozhodnutí antimonopolného úradu dnes informoval predseda ÚOHS Petr Rafaj. Ide zatiaľ o jednu z najväčších čínskych akvizícií v Českej republike. Žďas doposiaľ patril do slovenskej skupiny firiem Železiarne Podbrezová Group. Informoval o tom server iDNES.cz.

Čínska investičná skupina CEFC Europe investovala v ČR do marca 20 miliárd Kč (737,79 milióna eur) a na ďalšie akvizície mala pripravených ďalších zhruba 20 miliárd Kč. Čínska skupina bude najnovšie kontrolovať nielen Žďas, ale aj jeho dcérske spoločnosti TS Plzeň a pobočku v Nemecku.

CEFC počas tohto roka napríklad zvýšil podiel v leteckej spoločnosti Travel Service na 49,92 %, od konca septembra minulého roka mal vo firme desatinu. Okrem toho firma v minulých mesiacoch získala 60-% podiel vo futbalovej Slavii, väčšinu v pivovaroch Lobkowicz Group, investovala aj v mediálnych skupinách Médea Group a Empresa Media, či do realít. Okrem toho by spoločnosť mala získať 50-% podiel vo finančnej skupine J&T Finance Group a kupuje aj 90-% podiel v internetovom predajcovi zájazdov Invia.cz.

(1 EUR = 27,108 CZK)