Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Protiruské sankcie poškodzujú bavorské firmy, vývoz do Ruska klesol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výrobcovia z Bavorska počítajú s ešte väčšími stratami, ak sa sankcie proti Rusku v dohľadnom čase nezrušia.

Moskva 5. marca (TASR) - Sankcie proti Rusku a odvetné kroky Moskvy spôsobujú bavorským producentom rozsiahle straty, ktoré sa im nedarí kompenzovať. Uviedol to tento týždeň spravodajský server Sputnik, ktorý sa odvolal na článok v nemeckom denníku Tagesspiegel. Navyše, podľa denníka výrobcovia z Bavorska počítajú s ešte väčšími stratami, ak sa sankcie proti Rusku v dohľadnom čase nezrušia.

Minulý rok klesol export z Bavorska do Ruska o 33,3 %, v dôsledku čoho Bavorsko stratilo 1,46 miliardy eur. Miestne firmy preto tlačia na nemeckú vládu, aby obnovila s Ruskom obchodné vzťahy.

Podľa nemeckého denníka sa obchodné vzťahy medzi Bavorskom a Ruskom v rokoch 2003 až 2013 úspešne rozvíjali, čo uvalenie ekonomických sankcií zmenilo. Sankcie situáciu na Ukrajine nevyriešili, no pre Rusko aj samotnú EÚ vytvorili viacero prekážok.

"Narušené obchodné vzťahy sa len veľmi ťažko napravujú," povedal predseda Bavorskej ekonomickej asociácie Alfred Gaffal. Aj preto Bavorsko podľa neho chce naďalej pokračovať v dialógu s Ruskom.