Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Prudký pokles akcií v Číne nemá nič spoločné s vývojom v Grécku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Silné otrasy na čínskych burzách tak ľahko neprestanú.


Peking 7. júla (TASR) - Na rozdiel od zvyšku sveta, kde v uplynulých dňoch otriasala a ešte otriasa hodnotami kurzov cenných papierov grécka kríza, v Číne sú dôvody prepadu akcií jej firiem celkom iné. Informuje o tom nemecký televízny spravodajský kanál N24.

Hoci sa čínska vláda sústredene usiluje zastaviť prudké oslabovanie akciových kurzov, burzy pokračovali dnes, po krátkej prestávke, v mínusovom trende. Experti žiadajú, aby vláda prestala zasahovať do vývoja na akciovom trhu.

Silné otrasy na čínskych burzách tak ľahko neprestanú. Analytici upozorňujú na pokračovanie otrasov. Komunistické vedenie v Pekingu sa ich obáva, lebo burzový krach by mohol destabilizovať krajinu. Peking sa pokúša zvrátiť neželaný vývoj.

Ďalším poklesom hlavných kurzových indexov sa dnes vláda rozhodla čeliť vyradením z obchodovania akcií, ktoré v posledných troch týždňoch stratili viac ako 30 % hodnoty a predtým dosahovali raketový vzostup svojej ceny.

Napriek súčasnému prudkému poklesu 300 najdôležitejších akcií v krajine, obchodovaných na šanghajskej burze, stále sú 80 % nad hodnotou v porovnaní s rovnakým obdobím vlani.

Šanghajský index Composite dnes v porovnaní s pondelkovým (6.7.) záverečným stavom klesol o 1,29 % a zastavil sa na hodnote 3727,13 bodu. Šenčenský index Componet sa prepadol o 5,7 % na 1137,6 bodu. V pondelok oba indexy krátko po začatí obchodovania dosiahli krátky prudký 7-% prírastok.

Experti konštatovali, že vládne opatrenia stratili dnes pozitívny účinok napriek tomu, že brokeri a investičné fondy dostali príkazy, aby na burze nakupovali.

Brokerské firmy minulý týždeň prisľúbili, že spoja svoje finančné zdroje a v súčasnej situácii v záujme stabilizácie búrz nakúpia cenné papiere za 17,5 miliardy eur.

Burzovým indexom by malo pomôcť aj to, že viaceré firmy odkladajú svoj vstup na kapitálové trhy. Centrálna banka minulý týždeň informovala, že znižuje úroky a brokerom poskytne výdatnú finančnú pomoc, aby nakupovali akcie.

Pekinský profesor a ekonóm Chu Ťing-tu agentúre DPA povedal: "Dúfam, že vláda už neprijme ďalšie opatrenia. Urobila už mnohé pokusy, ale trhy sa nimi nenechali ovplyvniť."

Profesor dodal, že by bolo lepšie, keby sa v krajine zlepšili štandardy pre kapitálové trhy a keby sa posilnila dôvera v dlhodobé investície. Netreba, aby sa vytvárala živná pôda pre krátkodobé špekulácie.

Austrálska banka AND v komentári o vývoji cien akcií napísala, že ich prepad v Číne by mal byť varovaním. Súčasné udalosti na jej burzách analytikov neprekvapili. Už dlhší čas konštatovali, že prudký rast indexov nebude trvať donekonečna, prepad musí prísť. A prišiel.