Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prudký pokles dovozu vrátil japonský obchod v decembri do prebytku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vývoz Japonska klesol v decembri medziročne o 8 % na 6,34 bilióna jenov.

Tokio 25. januára (TASR) - Export Japonska zaznamenal v decembri pokles takmer o desatinu, pokles dovozu bol však ešte výraznejší, čo znamenalo, že po novembrovom deficite sa zahraničnoobchodná bilancia Japonska vrátila do prebytku. S odvolaním sa na predbežné údaje japonského ministerstva financií o tom informovali agentúra DPA a portál RTTNews.

Vývoz Japonska klesol v decembri medziročne o 8 % na 6,34 bilióna jenov (49,6 miliardy eur). Je to prvý pokles vývozu za tri mesiace, pričom najviac sa pod tento vývoj podpísal takmer 9-% pokles exportu do Číny, ktorá je najväčším obchodným partnerom Japonska. Klesol však aj vývoz do USA (3,4 %), zatiaľ čo export do Európskej únie o 3,1 % vzrástol.

Na druhej strane dovoz klesol oproti decembru predchádzajúceho roka až o 18 % na 6,2 bilióna jenov. Dovoz tak klesol už 12. mesiac po sebe, k čomu prispeli najmä nízke ceny ropy.

Výsledkom je obchodný prebytok okolo 140 miliárd jenov. Na porovnanie, v novembri minulého roka zaznamenalo Japonsko obchodný deficit na úrovni 381,3 miliardy jenov. Decembrový údaj je lepší aj v porovnaní s odhadmi analytikov, ktorí počítali s prebytkom na úrovni len 117 miliárd jenov.