Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Prvé kolo rokovaní o pomoci Grécku sa začalo hádkou o reformy

Grécky premiér Alexis Tsipras. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Takzvané Memorandum o porozumení musia obe strany schváliť v priebehu dvoch týždňov, aby Atény získali prvé peniaze z úveru do termínu splatnosti svojho dlhu voči ECB, teda do 20. augusta.

Atény 28. júla (TASR) - Prvé kolo rokovaní medzi Gréckom a zástupcami veriteľov sa začalo hádkou o reformy, ktoré musí ešte grécka vláda zaviesť, ak chce získať tretí záchranný úver. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Technickí experti z Európskej centrálnej banky (ECB), Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) a Európskej komisie (EK) v Aténach rokujú so zástupcami Grécka o zozname opatrení, ktoré musí vláda zadlženej krajiny uskutočniť v priebehu nasledujúcich troch rokov, ak chce získať ďalší úver vo výške 86 miliárd eur.

Takzvané Memorandum o porozumení musia pritom obe strany schváliť v priebehu dvoch týždňov, aby Atény získali prvé peniaze z úveru do termínu splatnosti svojho dlhu voči ECB, teda do 20. augusta. Ak sa to nepodarí, bude možno Grécko nútené požiadať Európsku úniu o ďalší preklenovací úver, aby sa vyhlo štátnemu bankrotu.

Súčasné kolo rokovaní sa sústredí na zmeny v gréckom dôchodkovom systéme, na trh práce, fiškálnu politiku a reguláciu trhu s produktmi.

Zástupca gréckeho ministerstva financií v pondelok (27.7.) pred začiatkom rokovaní novinárom povedal, že vláda aj parlament už schválili všetky prioritné opatrenia, ktoré veritelia požadovali. Ale hovorkyňa EK Mina Andreevová v ten istý deň uviedla, že veritelia očakávali od Grécka viac reforiem.