Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prvovýrobcovia mlieka volajú po systémových opatreniach

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriána Hudecová

Na Slovensku dnes do mliekarní dodáva mlieko 440 prvovýrobcov. V Českej republike je ich 1700.

Sielnica 10. októbra (TASR) - Keďže v súčasnosti dochádza k pozvoľnému zvyšovaniu cien mlieka, situácia u prvovýrobcov na Slovensku je oproti vlaňajšku lepšia. Podľa predsedu Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Alexandra Pastoreka sa v súčasnosti všetkým pracuje lepšie ako minulý rok, keď ceny boli na hranici 23 centov za liter, no aktuálne atakujú 31 centov.

"Ceny mlieka však stále nedosahujú naše výrobné náklady, a preto tak ako vlani aj teraz voláme nie po jednorazových, ale po systémových opatreniach," konštatoval pre TASR Pastorek.

Na Slovensku dnes do mliekarní dodáva mlieko 440 prvovýrobcov. Pre porovnanie v Českej republike je ich až 1700. Stav dojníc na Slovensku je zhruba na úrovni minulého roku. "Je to aj tým, že vlani pomohla vláda farmárom 33 miliónmi eur, čím sa stav zvierat zastabilizoval," pripomenul.

Kritizoval ale plánovanú vnútroštátnu pomoc pre prvovýrobcov, ktorá je zatiaľ v rozpočte na budúci rok navrhovaná vo výške 1 milión eur. "Podľa aktuálnych informácií vieme, že napríklad maďarská vláda má v tejto položke 300 miliónov eur a česká asi 142 miliónov eur. Čiastka plánovaná pre nás je teda oproti susedom z V4 smiešna," upozornil.

Ako však v diskusii uviedol generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva ministerstva pôdohospodárstva Štefan Ryba, táto čiastka nie je konečná a celkom určite dôjde k jej zvýšeniu.

Témou dnešnej konferencie, ktorá sa konala v Sielnici v okrese Zvolen, bolo: Ako sa slovenský prvovýrobca môže udržať na trhu s mliekom? Podľa Pastoreka odpoveď je v tom, že bude mať rovnaké podmienky ako jeho kolegovia v rámci EÚ. "Ak rovnaké podmienky nebude mať, budeme svedkami toho, čo prednedávnom pri takzvanej mliečnej kríze a to, že ubudne prvovýrobcov i mlieka a zvýšia sa tak, ako to vidíme dnes, ceny masla."