Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prvý krok k slovenskému Volkswagenu vznikol pred 25 rokmi

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Volkswagen Slovakia vyrobil na Slovensku od roku 1991 viac ako štyri milióny vozidiel.

Bratislava 14. marca (TASR) - Pred 25 rokmi vláda Slovenskej republiky, Bratislavské automobilové závody (BAZ) a koncern Volkswagen podpísali základnú dohodu o podnikateľskom zámere vytvoriť novú spoločnosť Volkswagen Bratislava s.r.o. Znamenalo to prvý krok k vzniku slovenského Volkswagenu.

Podpisu základnej zmluvy predchádzali náročné rokovania. O bratislavský závod BAZ prejavili záujem tri spoločnosti. Okrem Volkswagenu aj General Motors a Renault. Najprv sa uskutočnili intenzívne rokovania s americkým záujemcom, ktorý v nich dokonca získal na určitú dobu exkluzivitu. Išlo však len o výrobu prevodoviek. BAZ a zástupcovia vlády mali záujem o finálnu produkciu automobilov na Slovensku.

Po vypršaní exkluzivity vstúpil do rokovaní znovu Volkswagen. Ako jediný ponúkol výrobu prevodoviek, ročnú produkciu 30.000 vozidiel a zorganizovanie dodávateľskej siete. Na stole bola tiež ponuka Volkswagenu zahrnúť závod do projektu Škoda Mladá Boleslav, o ktorej kúpe vtedy tiež rokoval s vládou v Čechách. Zástupcovia slovenskej vlády to však neprijali a rokovania prebiehali aj naďalej oddelene.

Základnú dohodu o podnikateľskom zámere a vytvorení novej spoločnosti tak podpísali na Úrade vlády SR v Bratislave 12. marca 1991 námestník ministra hospodárstva ČSFR Jaroslav Kubečka, podpredseda vlády SR Vladimír Ondruš, generálny riaditeľ BAZ Štefan Chudoba a za koncern Volkswagen predseda predstavenstva Carl Hahn a Dieter Ullsperger, člen predstavenstva koncernu zodpovedný za financie.

Samotná spoločnosť Volkswagen Bratislava, s. r. o., vznikla podpisom zmluvy o prevode aktív a spoločenskej zmluvy 30. mája 1991. V novej spoločnosti mal koncern Volkswagen podiel 80 % a BAZ 20 %. Do roku 1999 vstúpila firma už so 100-% podielom koncernu VW, s novým názvom a zmenenou právnou formou na Volkswagen Slovakia, a. s. V nasledujúcich rokoch začala firma s významnými investíciami na prípravu výroby prvého SUV Volkswagenu - Volkswagen Touareg.

Volkswagen Slovakia vyrobil na Slovensku od roku 1991 viac ako štyri milióny vozidiel. Patrí k najväčším zamestnávateľom, exportérom i investorom v krajine. Zamestnáva viac ako 9900 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, ŠKODA Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky, v Martine komponenty pre prevodovky, v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska a v Stupave produkuje zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

TASR informoval Vladimír Machalík, hovorca spoločnosti.