Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Prvý ročník Circular Summitu chcel ukázať, ako podnikať cirkulárne

Na snímke sprava programový manažér Circo International Pieter van Os, predsedníčka Circular Slovakia Denisa Rášová, podpredsedníčka Circular Slovakia Petra Csefalvayová, vedúca medzinárodných projektov Slovak Business Agency Katarína Gavalcová a veľvyslankyňa Holandska na Slovensku Gabriella Sancisiová počas podpisu memoranda o spolupráci medzi Slovak Business Agency, Circular Slovakia a CIRCO International 15. februára 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Účastníci si v rámci podujatia mohli vypočuť päť panelových diskusií a zúčastniť sa aj praktických workshopov.

Bratislava 15. februára (TASR) - Repasované notebooky, stolička z hubového mycélia či opätovne použiteľné obaly na prepravu tovaru, aj to boli príklady, ako využiť cirkulárnu ekonomiku v praxi. Vidieť ich mohli účastníci prvého ročníka Circular Summitu, ktorý sa konal vo štvrtok v Bratislave. Cieľom samitu bolo zvýšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike medzi mikropodnikmi, malými a strednými podnikmi.

"Cirkulárna ekonomika, inak známa aj pod pojmom obehové hospodárstvo, je filozofický smer, ktorý udáva určitý udržateľný ekonomický model, ktorý je v protiklade k súčasnému neudržateľnému lineárnemu modelu," vysvetlila spoluzakladateľka Inštitútu cirkulárnej ekonomiky a podpredsedníčka platformy Circular Slovakia Petra Csefalvayová. Ako dodala, založená je na tom, aby to, čo bolo vyťažené alebo zo zdrojov zeme vyrobené, malo čo najdlhšiu životnosť a najmenší dosah na životné prostredie.

Účastníci si v rámci podujatia mohli vypočuť päť panelových diskusií a zúčastniť sa aj praktických workshopov. Súčasťou samitu bol podpis memoranda o spolupráci medzi spoločnosťou Circo z Holandska, ktorá je nositeľom metodiky vzdelávania o cirkulárnej ekonomike, platformou Circular Slovakia a Slovak Business Agency. Školenia na podporu tvorby cirkulárnych biznis modelov tak budú môcť od tohto roka absolvovať aj slovenské firmy.

Podľa poradcu Circular Slovakia pre strategické plánovanie a komunikáciu Andreja Špánika samit vznikol, aby mohla platforma získať prehľad, ako mikropodnikatelia, malí a strední podnikatelia premýšľajú nad témou cirkulárnej ekonomiky. "Následne budeme vedieť namiešať motivovaným podnikateľom taký mix existujúcich či nových služieb z portfólia Circular Slovakia, o ktoré bude záujem, a tak pomôcť s adopciou cirkularity na Slovensku," doplnil Špánik.

Platforma Circular Slovakia, ktorá samit organizovala, je verejno-súkromnou platformou a klastrom na podporu obehového hospodárstva. Spája viac ako 70 členov z verejného, súkromného a mimovládneho sektora. Circular Summit je podľa organizátorov prvým krokom k vytvoreniu komunity, ktorej bude platforma poskytovať podporu a vzdelávacie príležitosti dlhodobo, nielen formou "Circo školení".