Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Prvý ročník kurzu tzv. mäkkých zručností má pomôcť vo firemnej praxi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lektori z firiem Dell, IBM, Johnson Controls International, Lenovo, PwC a Siemens na ňom študentom predstavili témy ako Manažment času, Práca v tíme, Riešenie konfliktov na pracovisku a ďalšie.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Medzi najmenej rozvinuté kompetencie čerstvých absolventov škôl vstupujúcich na pracovný trh patria tzv. mäkké zručnosti. Fórum centier podnikových služieb (BSCF) pod hlavičkou Americkej obchodnej komory (AmCham) v SR preto zorganizovalo prvý ročník intenzívneho kurzu Zručnosti pre úspech – z univerzity do praxe. Zúčastnilo sa ho 25 študentov piateho ročníka inžinierskeho stupňa Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave. TASR o tom informovala Natália Spodniak z Americkej obchodnej komory.

Ako uviedla, firmy na Slovensku a predovšetkým centrá zdieľaných služieb chcú pomôcť pri reforme vzdelávania. Preto rozširujú študijné programy škôl formou špeciálnych interaktívnych kurzov, akým bol aj kurz Zručnosti pre úspech – z univerzity do praxe. Lektori z firiem Dell, IBM, Johnson Controls International, Lenovo, PriceWaterhouseCoopers (PwC) a Siemens na ňom študentom počas šiestich týždňov predstavili témy ako Manažment času, Práca v tíme, Verbálna a neverbálna komunikácia, Riešenie konfliktov na pracovisku, Prezentačné zručnosti a Spätná väzba.

"Tvorivosť, spolupráca, kritické rozhodovanie a vedenie sú na modernom pracovisku stále cennejšie než čisto technické znalosti. S rastúcim počtom úloh, ktoré vykonávajú počítače a roboty, sú mäkké zručnosti tým, čo zamestnávatelia hľadajú stále viac. Vysokoškolské štúdium má tendenciu sústrediť sa na špecifickú oblasť, no v centrách zdieľaných služieb požadujeme univerzálny súbor zručností, ktoré možno prispôsobiť v každej situácii, v každom odvetví, pre každého klienta," vysvetlil podpredseda BSCF Paul Burt. Podľa neho je ľudské správanie to, čo určuje kvalitu a výsledok tímovej práce, na kurzoch preto ponúkajú praktické skúsenosti a nástroje pre životný úspech vnútri aj mimo pracoviska.

Podľa slov Vandy Šinkovej zo spoločnosti PwC kurz rozvíjal základné mäkké zručnosti, potrebné pre úspešný štart v náročnom firemnom prostredí. "O miléniovej generácii sa toho popísalo veľa, preto ma veľmi príjemne prekvapil úprimný záujem o osobný rozvoj, aktivita a snaha zobrať si z jednotlivých stretnutí čo najviac. Výborne fungovali všetky aktivity, diskusie a hranie rolí," priblížila Šinková.

Viacerí študenti ocenili, že hodiny boli prakticky orientované. "Dozvedela som sa veľa nových informácií, ktoré viem aplikovať do praxe. Veľmi si cením príklady z bežného pracovného života, ktoré mi lepšie pomohli pochopiť konkrétne problémy a možnosti ich riešenia," povedala študentka Katarína.

Sektor centier podnikových služieb na Slovensku vytvára pracovné príležitosti pre vyše 40.000 pracovníkov a svoje služby dodáva po celom svete. Podľa prieskumu AmCham medzi 26 centrami zdieľaných služieb združených v BSCF vyplynulo, že hlavnou motiváciou ich pôsobenia na Slovensku je dostupnosť vysokokvalifikovanej, flexibilnej a jazykovo vybavenej pracovnej sily.