Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Prvý štvrťrok zakončil štátny rozpočet s deficitom takmer 1,2 mld. eur

Foto: TASR/AP

Výdavky štátu koncom prvého kvartálu predstavovali 3,623 miliardy eur a medziročne tak vzrástli o 6,3 percenta.

Bratislava 2. apríla (TASR) -Deficit štátneho rozpočtu sa v marci prehĺbil na 1,155 miliardy eur z februárových 846 miliónov eur. V rovnakom období vlaňajška hospodárenie štátu skončilo v mínuse 655 miliónov eur. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR.

Príjmy rozpočtu ku koncu marca dosiahli 2,468 miliardy eur, čo predstavuje medziročné zníženie o 10,3 %. Celoročný plán v objeme 13,625 miliardy eur plnili na 18,1 %.

Výdavky štátu koncom prvého kvartálu predstavovali 3,623 miliardy eur a medziročne tak vzrástli o 6,3 %. Zo sumy na celý rok 17,300 miliardy eur sa zatiaľ čerpalo 20,9 % výdavkov.

Analytik: Slabší výber daní



Deficit štátneho rozpočtu ku koncu marca na úrovni 1,155 miliardy eur je takmer dvojnásobkom v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Podľa analytika je za tým najmä slabší výber daní.

"Dôvodom je najmä zaostávanie príjmovej stránky rozpočtu. Celoročné príjmy sú síce naplánované vyššie ako vlani, avšak za január až marec sú medziročne nižšie. Plnenie príjmov na konci prvého štvrťroka bolo 18,1 % z plánu, čo je asi o 3 percentuálne body menej ako vlani," upozorňuje analytik ČSOB Marek Gábriš.

Na druhej strane, o necelé percento sú medziročne vyššie výdavky, pod deficit sa tak podpísala kombinácia faktorov na príjmovej aj výdavkovej strane. Z príjmov štátneho rozpočtu je rozhodujúce napĺňanie daňových príjmov, kde momentálne zaostáva najmä daň z príjmov právnických osôb a daň z pridanej hodnoty (DPH).

Ekonóm pripúšťa, že vzhľadom na to, že zatiaľ ide len o výsledky ku koncu prvého štvrťroka, nemusí takýto vývoj znamenať výrazný problém. "Rastúci deficit je však záležitosť, ktorú treba monitorovať a v prípade potreby prijať potrebné korekčné opatrenia. V prípade aktuálneho roka ide spravidla o opatrenia na strane daní. Inak sa môže stať, že sa staneme ďalším terčom finančných trhov," varuje Gábriš.
Za nižším výberom príjmov oproti rovnakému obdobiu vlaňajška sú podľa MF najmä príjmy z rozpočtu EÚ, kde rozdiel predstavuje 251 miliónov eur. Spôsobené to bolo pozastavením platieb zo strany únie pri troch operačných programoch a dočasnou nesolventnosťou Európskej komisie (EK). "Tieto zdroje preto prídu do štátneho rozpočtu s oneskorením, ale bez vplyvu na deficit v roku 2012," avizuje ministerstvo.

V prípade daňových príjmov je medziročný negatívny vplyv v sume 60 miliónov eur podľa rezortu financií spôsobený najmä skutočnosťou, že termín pre zaplatenie dane z príjmu pripadol tento rok na víkend, čím sa posunul až na pondelok 2. apríla. To sa prejaví vo vyššom výbere dane v nasledujúcom mesiaci.

Za rastom výdavkov v marci stojí najmä nárast výdavkov na obsluhu štátneho dlhu o 83 miliónov eur, čo je v súlade s rozpočtom. Čerpanie základných výdavkov na chod štátu sa proti rovnakému obdobiu minulého roka zvýšilo o takmer 96 miliónov eur. "Najvýznamnejšie tituly, ktoré navyšujú čerpanie v tomto roku, sú najmä zvýšené výdavky ministerstva dopravy na výkony vo verejnom záujme pre železničné spoločnosti o takmer 70 miliónov eur a výdavky ministerstva obrany o 29 miliónov eur," priblížilo ministerstvo.

Na základe vývoja príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu za prvé tri mesiace roka a vplyvu ostatných položiek v rámci verejných financií tak rezort očakáva v roku 2012 hospodárenie verejných financií na úrovni 4,4 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Štát má podľa vlani schváleného rozpočtu tento rok hospodáriť s deficitom na úrovni 3,675 miliardy eur. Celý verejný sektor by mal podľa pôvodného plánu dosiahnuť schodok na úrovni 4,6 % HDP.