Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

PSA Peugeot Citroën dosiahol v 1. polroku prevádzkový zisk

Foto: TASR/AP

Nový generálny riaditeľ Carlos Tavares predstavil svoju stratégiu na nasledujúce roky, ktorá počíta s redukciou počtu vyrábaných modelov na 26 do roku 2020 zo súčasných 45.

Paríž 30. júla (TASR) - Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën znížila čistú stratu v 1. polroku 2014 a jej kľúčová automobilová divízia dosiahla prvýkrát po troch rokoch prevádzkový zisk.

To podľa vedenia signalizuje, že opatrenia na ozdravenie firmy tak začínajú prinášať prvé výsledky. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

Z hospodárskych výsledkov PSA Peugeot Citroën vyplýva, že jeho čistá strata v 1. polroku 2014 klesla na 114 miliónov eur zo 471 miliónov eur v rovnakom období minulého roka. A za šesť mesiacov do konca júna zaznamenal prevádzkový zisk bez jednorazových položiek 477 miliónov eur, zatiaľ čo vlani ešte vykázal stratu 538 miliónov eur. Kľúčová automobilová divízia koncernu pritom dosiahla prevádzkový zisk 7 miliárd eur.

Tržby Peugeotu v 1. polroku klesli o 0,4 % na 27,6 miliardy eur z 27,7 miliardy eur v rovnakom období 2013. Dôvodom však boli negatívne kurzové vplyvy, ktoré skresali príjmy automobilky z krajín mimo eurozóny.

Peugeot začiatkom tohto roka predal časť podielu čínskemu investorovi Dongfeng Motor Group a francúzskemu štátu výmenou za zvýšenie jeho základného kapitálu po nakumulovaní strát v predchádzajúcich dvoch rokoch vo výške 7,3 miliardy eur.

Nový generálny riaditeľ Carlos Tavares predstavil svoju stratégiu na nasledujúce roky, ktorá počíta s redukciou počtu vyrábaných modelov na 26 do roku 2020 zo súčasných 45.