Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Ekonomika

Manažér PSA Peugeot Citroën nevidí dôvod pre zvolávanie vozidiel

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Francúzska vláda po prepuknutí škandálu VW nariadila náhodné kontroly stovky vozidiel. Približne pre polovicu už existujú výsledky, z toho 15 áut pochádza od PSA.

Paríž 26. apríla (TASR) - Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën je po nedávnej razii v súvislosti s vyšetrovaním emisného škandálu koncernu Volkswagen pokojná. "Z celkového hľadiska sú výsledky testov pozitívne," povedal pre novinárov vývojový riaditeľ Gilles Le Borgne. Manažér vysvetlil emisné odchýlky v testoch viacerých modelov výberom kritérií. Podľa neho preto neexistuje dôvod pre zvolávanie vozidiel. Informovala o tom agentúra DPA.

Le Borgne vysvetlil, že tri vozidlá s emisnou normou Euro 5 pri troch testoch prekročili normované hodnoty oxidov dusíka. Príčinou podľa neho bolo to, že vozidlá boli optimalizované pre mestskú premávku, čo ale nebolo zohľadnené v testovacích kritériách. Ďalšie prekročenie stanovených hodnôt jedného vozidla s emisnou normou Euro 6 považuje PSA za nepochopiteľné a požaduje opakovanie skúšky.

Francúzska vláda po prepuknutí škandálu VW nariadila náhodné kontroly stovky vozidiel. Približne pre polovicu už existujú výsledky, z toho 15 áut pochádza od PSA. Testy u viacerých značiek preukázali odchýlky v hodnotách emisií, v žiadnom vozidle sa však nenachádzal manipulatívny softvér.