Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

PSA Peugeot Citroën plánuje vyrábať nový model C3 kompakt na Slovensku

V továrni PSA Peugeot v Trnave. Archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Tento krok je súčasťou firemnej stratégie. Automobilka chce presunom výroby malých a lacnejších áut zo západnej Európy na východ zredukovať výrobné náklady, ktoré sú vo Francúzsku vyššie.

Paríž 22. mája (TASR) - Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën plánuje vyrábať nový model C3 kompakt na Slovensku namiesto vo Francúzsku. Uviedla to dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje z automobilky.

Tento krok je súčasťou firemnej stratégie. Automobilka chce presunom výroby malých a lacnejších áut zo západnej Európy na východ zredukovať výrobné náklady, ktoré sú vo Francúzsku vyššie. A v západoeurópskych závodoch bude montovať drahšie modely.

"Technické práce na výrobe nového modelu C3 sa začnú v najbližších týždňoch, a to vo východnej Európe v Trnave," povedal agentúre Reuters jeden zo zdrojov oboznámených so situáciou.

Aj ďalšie dva zdroje z francúzskej firmy potvrdili, že už padlo rozhodnutie o výrobe nového C3 na Slovensku. PSA v trnavskom závode montuje viacúčelové vozidlo C3 Picasso aj model Peugeot 208.

Hovorca automobilky odmietol správy o presune výroby potvrdiť a pripomenul, že PSA svoje plány dopredu neprezrádza. Povedal tiež, že automobilka sa vlani dohodla s odborármi na zachovaní francúzskych závodov.

Súčasný generálny riaditeľ PSA Carlos Tavares aj jeho predchodca Philippe Varin však v minulosti opakovane upozornili, že firma si nemôže dovoliť pokračovať vo výrobe malých áut vo Francúzsku. Dôvodmi sú tlak konkurencie a tvrdá cenová vojna.

Tavares sa po zverejnení tejto informácie musí pripraviť na nepríjemné otázky od francúzskych odborov. Ale aj iné európske automobilky presunuli produkciu lacnejších vozidiel do krajín s nižšími výrobnými nákladmi. Napríklad americký koncern General Motors (GM), ktorý vlastní automobilky Opel, vyrába model Corsa v Španielsku rovnako ako nemecký Volkswagen svoje Polo. A talianska automobilka Fiat plánuje spustiť výrobu novej verzie modelu Punto v poľskom závode Tychy.