Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Putin: Dodávky zemného plynu do EÚ cez Ukrajinu môžu byť prerušené

Ruský prezident Vladimir Putin, archívna snímka Foto: TASR/AP

Plynovod cez Ukrajinu je hlavným potrubím pre vývoz plynu do Európy. Spory medzi Ruskom a Ukrajinou viedli v minulosti k prerušeniu dodávok plynu.

Moskva 13. decembra (TASR) - Kremeľ dnes oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin varoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú pred ohrozením dodávok zemného plynu, ktoré Rusko posiela do EÚ cez Ukrajinu.

Putin povedal Merkelovej v dnešnom telefonáte, že Ukrajina nie je ochotná podpísať zmluvu o dodávkach ruského zemného plynu na blížiacu sa zimu a že to "ohrozuje tranzit do Európy". Moskva varovala, že Ukrajina by mohla odčerpávať ruský plyn určený iným európskym zákazníkom.

Plynovod cez Ukrajinu je hlavným potrubím pre vývoz plynu do Európy. Spory medzi Ruskom a Ukrajinou viedli v minulosti k prerušeniu dodávok plynu, ako aj k patovej situácii v roku 2009, keď došlo k závažnému prerušeniu zimných dodávok.

Anektovanie ukrajinského Krymského polostrova Ruskom a jeho podpora separatistov na východe Ukrajiny doviedli vzťahy medzi oboma bývalými sovietskymi republikami na pokraj úplného stroskotania.