Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Putin v Budapešti:Dostavba blokov elektrárne v Paksi je výhodný obchod

Foto: TASR/MTI

Dostavba dvoch blokov atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi je pre Maďarsko veľmi výhodným obchodom. Vznikne 10.000 pracovných príležitostí a energia bude lacnejšia.

Budapešť 17. februára (TASR) - Dostavba dvoch blokov atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi je pre Maďarsko veľmi výhodným obchodom. Vznikne 10.000 pracovných príležitostí a energia bude lacnejšia. Vyhlásil to dnes v Budapešti ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii po takmer dvojhodinovom rokovaní s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

K otázke projektu plynovodu Južný prúd najvyšší ruský činiteľ zdôraznil, že Rusko sa ho nevzdalo, ale nedovolili mu ho zrealizovať. "Nechceme sa na nikoho hnevať, chceme nejakým spôsobom dostať plyn do Európy. Ako cestou, to už je logistická záležitosť," dodal.

Putin na otázku redaktora ruského denníka Rosijskaja Gazeta týkajúcu sa prímeria na Ukrajine zdôraznil dôležitosť skutočnosti, že Kyjev súhlasil s decentralizáciou. "Debaľcevské krviprelievanie však samozrejme nepomáha", dodal.

Podľa jeho slov dohoda z Minska dáva šancu na mier.

Orbán označil rokovania s Putinom za vážne, úspešné a dlhé. Zdôraznil nutnosť čo najskôr usporiadať vzťahy Európskej únie a Ruska. "Bezpečnosť tohto regiónu nie je možné vytvoriť 'proti Rusku'. Dobrým východiskom je dohoda o prímerí z Minska," povedal Orbán, podľa ktorého dobré vzťahy s Ruskom sú záujmom Európy.

"V rámci dlhodobej rusko-maďarskej zmluvy o dodávke zemného plynu, ktorej platnosť vyprší koncom tohto roka, existuje možnosť, aby Maďarsko využilo doposiaľ nevyčerpaný objem plynu, pričom bude za plyn platiť vždy iba pri jeho prevzatí," informoval o výsledkoch rokovania maďarský premiér.

Šéfovia príslušných rezortov Ruska a Maďarska podpísali dohodu o otvorení maďarského generálneho konzulátu v Kazani a ďalšie dohody týkajúce sa vzdelávania, zdravotníctva či prípravy odborníkov pre jadrovú energetiku.