Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Putinovo víťazstvo podporilo ruský rubeľ

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Mena si v pondelok dopoludnia voči americkému doláru pripísala takmer jedno percento a obchodovala sa na úrovni 91,8 RUB/USD.

Moskva 18. marca (TASR) - Výsledok prezidentských volieb v Rusku, ktoré zabezpečili Vladimirovi Putinovi zotrvanie v úrade na ďalších šesť rokov, podporili ruský rubeľ. Mena si v pondelok dopoludnia voči americkému doláru pripísala takmer jedno percento a obchodovala sa na úrovni 91,8 RUB/USD. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics.

Napriek miernemu zisku rubľa bola reakcia trhu limitovaná, keďže výsledok volieb sa všeobecne očakával. Počas uplynulého roka sa kurz rubľa pohyboval v pásme 89 až 91 RUB/USD, čiastočne vďaka vyšším cenám ropy a vládnym opatreniam na podporu obranného priemyslu a domácich podnikov. Ruské ministerstvo financií vo svojej najnovšej správe predpokladá, že príjmy z ropy a plynu, ktoré sú pre ekonomiku kľúčové, sa v marci 2024 vyšplhajú na 132,1 miliardy rubľov.

Ďalšiu podporu mene poskytujú kapitálové kontroly pre vývozcov, ktoré majú zostať v platnosti do konca jari, ako aj prísna menová politika. Očakáva sa, že Ruská centrálna banka na svojom zasadnutí v piatok (22. 3.) ponechá základnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 16 %.

(1 EUR = 1,0892 USD)