Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

QR kódy môžu pomôcť k lepšej bezpečnosti i komunikácii na stavbách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Jednoduchšie môže byť aj sledovanie použitých materiálov a vybavenia od výroby až po inštaláciu.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Používanie QR kódov sa začína rozširovať aj v oblasti stavebníctva. Umožňuje stavbyvedúcim, ako aj ostatným pracovníkom, jednoduchší prístup k dôležitým dátam a uľahčuje ich zdieľanie. Pomôcť tak môže k efektívnej dokumentácii počas výstavby, prispieť k bezpečnosti na stavbe či zlepšiť komunikáciu medzi stranami podieľajúcimi sa na stavebnom projekte. Informovala o tom digitálna platforma PlanRadar.

"Použitie QR kódov v oblasti stavebníctva umožňuje stavbyvedúcim aj všetkým pracovným tímom ľahký prístup k dôležitým dátam a uľahčuje ich zdieľanie. S rastúcou popularitou a postupným zavádzaním technológie QR kódov do digitálnych platforiem pre realitných profesionálov sa ich potenciál rýchlo šíri v celom odvetví, čo predstavuje významný pokrok smerom k efektívnejšiemu a bezpečnejšiemu vykonávaniu stavebných prác," priblížil expert na digitalizáciu procesov v stavebníctve zo spoločnosti PlanRadar Ivan Petráš.

Podľa odborníka má používanie QR kódov viacero výhod. Ľahko sa používajú, nevyžadujú drahé vybavenie a dajú sa jednoducho umiestniť na rôzne povrchy. "QR kódy umožňujú udržiavať potrebné dáta v aktuálnom stave bez toho, aby ste museli pravidelne vymieňať vývesné štítky. Prostredníctvom obyčajnej čítačky na mobilnom zariadení získajú potrebné informácie o projekte všetci zainteresovaní pracovníci," priblížil odborník z digitálnej platformy.

V stavebníctve možno QR kódy použiť napríklad na lepší prehľad o procesoch výstavby. Časti stavby môžu byť označené týmito kódmi, ktoré budú obsahovať informácie o dátume inštalácie, použitých materiáloch, dodávateľoch či o nedostatkoch a chybách.

Jednoduchšie môže byť aj sledovanie použitých materiálov a vybavenia od výroby až po inštaláciu. Pomôcť môžu aj pri zlepšovaní bezpečnosti na stavbe. Pracovníci si napríklad môžu oskenovať QR kódy umiestnené na zariadeniach alebo strojoch a získať tak prístup k bezpečnostným pokynom či inštrukciám pre ich používanie, čím sa minimalizuje riziko pracovných úrazov.

Pomôcť môžu aj pri zlepšení komunikácie medzi všetkými stranami podieľajúcimi sa na stavebnom projekte. Uľahčiť vedia tiež odovzdávanie informácií o modeli budovy komukoľvek s inteligentným zariadením. "Napríklad v každom byte nového rezidenčného komplexu môže byť umiestnený QR kód, ktorý umožní prezrieť si najnovšie výkresy a plánované vybavenie. Týmto spôsobom sa výrazne znižuje riziko chýb," doplnili z digitálnej platformy.