Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

R. Cenký: SR má najhoršie podnikateľské prostredie z V4

Rastislav Cenký Foto: Tablet.TV

Hosťom Richarda Kvasňovského v relácii EKONOMIKA Tu a teraz je Rastislav Cenký z Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo.

Bratislava 29. november (TABLET.TV) - Firmy na Slovensku upozorňujú na zhoršovanie podnikateľského prostredia. V konkurencií Poľska, Maďarska i Česka v mnohých aspektoch ťaháme za kratší koniec. Prečo je to tak, hovoril Rastislav Cenký z Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo.



Na úkor ostatných krajín V4 prichádzame aj o nových investorov. „Prichádzame o nové investície. Príkladom je nedávna prehra v súboji o automobilku BMW. Investori posudzujú nielen úľavy, ktoré im ponúkne štát, ale aj stav infraštruktúry a aj ako sa správa k veľkým firmám. Veľmi citlivo vnímajú, či je v krajine z dlhodobého hľadiska stabilita podnikateľského prostredia alebo nie. Na Slovensku to vnímame ako problém,“ konštatoval Cenký s tým, že podnikatelia nemajú u nás víziu stabilného prostredia bez neustálych zmien. „Štát zabúda na zamestnávateľov a práve oni musia vytvárať podmienky pre zamestnancov. Problémom je vysoká byrokracia i zhoršovanie legislatívneho prostredia. Hodnoty tvoria najmä veľké firmy a toto všetko ich neúmerne zaťažuje. Kontraproduktívne často pôsobia aj odbory v snahe zlepšiť podmienky pre svojich členov,“ upozornil Cenký.

Podľa Cenkého najmä tlak na neúmerné zvyšovanie platov znižuje konkurencieschopnosť Slovenska. „Z hľadiska produktivity práce sme na tom síce v rámci V4 najlepšie, no rast miezd už nekorešponduje s rastom produktivity práce,“ dodal Cenký.

Rast miest na Slovensku súvisí s nedostatkom pracovných síl a s rekordnou mierou nezamestnanosti, ktorá v októbri dosiahla 5,23%. Cenký však tvrdí, že zjednodušenie ekonomickej migrácie a dovoz zamestnancov zo zahraničia nevyrieši situáciu na trhu práce. „Dovoz cudzincov rieši rýchly nedostatok pracovnej sily. Do budúcnosti by sme však mali riešiť tento problém systémovo a hľadať rezervy v štáte. Napríklad baníctve sa nachádza dosť pracovných síl a už sme mohli skôr pristúpiť k útlmu tohto odvetvia. Mali by sme sa snažiť zefektívniť rekvalifikáciu marginalizovaných skupín a nachádzať rezervy aj v štátnych firmách a v štátnej správe,“ zdôraznil Cenký.