Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Centrá podnikových služieb by mali smerovať viac do regiónov

štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec Foto: TASR

Vládny kabinet prijal v júli koncepciu na podporu centier podnikových služieb, ktorá zahŕňa 21 konkrétnych opatrení v troch hlavných oblastiach.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Vláda chce presviedčať firmy pôsobiace v rôznych odvetviach na Slovensku, aby sem presunuli aj aktivity súvisiace so sektorom podnikových služieb. Uviedol to štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec (Smer-SD) na konferencii Americkej obchodnej komory v SR, ktorá sa dnes konala v Bratislave.

Chovanec pripomenul, že kabinet prijal v júli koncepciu na podporu centier podnikových služieb, ktorá zahŕňa 21 konkrétnych opatrení v troch hlavných oblastiach. Cieľom je dosiahnuť, aby sa tieto centrá na Slovensku rozrastali, a podporiť ich v tom. Už dnes totiž zamestnávajú viac ako 40.000 prevažne vysokoškolsky vzdelaných mladých ľudí.

Chceme sa zamerať na získavanie nových firiem z tejto oblasti, ale takisto vidíme veľký potenciál v rozvoji existujúcich etablovaných investorov v priemyselnej výrobe, aby na Slovensko pritiahli aj ďalšie činnosti, ktoré by práve zahŕňalo toto centrum zdieľaných služieb. To znamená, firma bude na Slovensku aj vyrábať, ale iná skupina zamestnancov bude poskytovať služby pre jej pobočky, ktoré sídlia v rôznych krajinách. Pomôže nám to oveľa viac ustáliť zahraničných investorov na Slovensku,“ priblížil štátny tajomník pre TASR.

Problém vidí v tom, že väčšina investorov má záujem o Bratislavu či Košice. „Chceli by sme sa zamerať na to, aby aj v spolupráci s vysokými školami, ktoré sú v regiónoch, sa centrá podnikových služieb zakladali viac práve v regiónoch, pretože to pomôže lokálnej zamestnanosti aj rozvoju toho regiónu,“ zdôraznil Chovanec. Dodal, že regióny by sa tomu mali prispôsobiť tým, že začnú už teraz budovať chýbajúce kancelárske priestory.

Jednou z úloh je tiež zabezpečiť tomuto odvetviu dostatok pracovnej sily. Štát ju plánuje hľadať medzi absolventmi škôl či dočasne nezamestnanými. „Sú tu rôzne modely, ako by sme vedeli zabezpečiť, že budú priamo firmy participovať na výchove budúcich zamestnancov. Je to možnosť rozšíriť pôsobenie duálneho vzdelávania aj na sektor služieb, ktoré sa dnes nie celkom aktívne využíva, prípadne iné inovatívne formy preškoľovania ľudí, ktorí nemajú prácu, aby v spolupráci s konkrétnou firmou mohli získať znalosti a zručnosti potrebné práve pre ten typ prác,“ opísal Chovanec.

Pomôcť rozvoju centier podnikových služieb majú aj legislatívne zmeny. Novela zákona o investičnej pomoci napríklad upraví podmienky získania štátnej pomoci tak, aby sa o ňu mohli uchádzať aj firmy z tohto sektora. „Sme pripravení dať návrh, kde by sa zvýšila požiadavka na minimálnu výšku investície. Počet nových zamestnancov by musel byť napríklad 80, ale firmy by, naopak, nemuseli toľko investovať do technologického zariadenia, ktoré nevyužívajú,“ vysvetlil štátny tajomník.

Uľahčiť takýmto firmám život by mal aj zákon o pobyte cudzincov, ktorý zjednoduší zamestnávanie ľudí z tretích krajín prichádzajúcich na Slovensko na dočasné obdobie. Centrám, ktoré chcú využiť odborníkov z iných pobočiek svojej materskej spoločnosti na zaškolenie zamestnancov, sa podľa Chovanca zníži administratívna záťaž.

Práve nízka flexibilita v súčasnosti najviac trápi samotné firmy, ktoré sú združené vo Fóre centier podnikových služieb (BSCF). „Tie časové horizonty, ktoré sú dnes dané zákonnými normami, sú pre nás trošku obmedzujúce a, bohužiaľ, naše materské spoločnosti si potom vyberajú iné lokality ako Slovensko pre rozbeh projektov a aktivít,“ potvrdil predseda fóra Gabriel Galgóci.