Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

R. FICO: Bude potrebné vyzvať grécku vládu, aby predložila reformy

Slovenský premiér Robert Fico Foto: TASR/AP

Predpokladá však, že Grécko v reformnom programe nepríde s ničím novým.


Brusel 7. júla (TASR) - Lídri eurozóny na dnešnom summite prijmú politické stanovisko vo vzťahu voči Grécku. Konštatoval to pred začiatkom stretnutia slovenský premiér Robert Fico. "Určite bude potrebné vyzvať grécku vládu, aby v rekordne krátkom čase predložila svoju vlastnú predstavu o tom, čo chce vlastne robiť," povedal premiér s tým, že plány by mali predstaviť do konca tohto týždňa.

"Pokiaľ predloží grécka vláda návrh, ktorý bude zmysluplný, tak môžeme pokračovať v rokovaniach. Ale ak predloží návrh, aký sme videli v minulosti, tak môžeme byť svedkami toho, že Grécko už nebude ďalej súčasťou eurozóny," povedal Fico.

Pripomenul, že postoj Slovenska ostáva nezmenený. "Zotrvanie Grécka v eurozóne má viac výhod ako nevýhod. To ale neznamená, že referendum v Grécku bude znamenať ľahší prístup k peniazom. Naopak, akási spolupráca medzi eurozónou a Gréckom musí byť teraz na prísnejších podmienkach, ako to bolo doteraz," doplnil premiér.

Slovensko naďalej odmieta odpísanie gréckeho dlhu. "To je pre nás červená čiara. Vieme si predstaviť preklenovací spôsob spolupráce," konštatoval Fico.

Avizoval, že veľké krajiny ako Francúzsko či Nemecko majú záujem dohodnúť sa s Grékmi. "Mám mandát z Národnej rady SR jasne nesúhlasiť s odpísaním dlhu, robiť všetko pre to, aby sa Gréci zaviazali prijať tvrdé reformné opatrenia, ktoré musia urobiť v krátkom čase," poznamenal premiér.

Podľa jeho slov lídri eurozóny čakajú, s akými návrhmi prídu Atény na summit. "Je tu taká predstava, že by do piatka (10.7.) predložili konkrétny program. Krajiny, ktoré majú s Gréckom podstatne čulejšie obchodné vzťahy a majú prepojené bankové sektory, majú iný záujem ako krajiny, ako je Slovensko. My nemáme s Gréckom bankové prepojenia, žiadne významnejšie ekonomické vzťahy. Preto môžeme na Grékov pozerať podstatne prísnejšie," domnieva sa premiér.

Predpokladá však, že Grécko v reformnom programe nepríde s ničím novým. "Myslím si, že grécky premiér príde v povznesenej nálade. Bude mať pocit, že má veľmi silný mandát a tu sa bude musieť ukázať sila eurozóny, že referendum v Grécku, na ktoré má právo, nemôže nič zmeniť," konštatoval Fico. Podľa neho Grécko musí plniť reformy a splatiť pôžičky, ktoré si vzalo. "Summit má dnes politický charakter. Skôr pôjde o výzvy smerom ku gréckej vláde. Najmä medzinárodní veritelia sa musia s Grékmi dohodnúť, čo všetko majú robiť. Dnes určite nepadne žiadne rozhodnutie, ktoré by verejnosť očakávala," dodal Fico.