Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

R. FICO: Chceme otvoriť diskusiu o investičnej výnimke z dlhovej brzdy

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podľa podpredsedu vládnej strany a ministra financií Petra Kažimíra má v súčasnosti rast slovenskej ekonomiky inú kvalitu ako v minulosti, keďže je výraznejšie podporovaný domácim dopytom.

Banská Bystrica 13. februára (TASR) – Smer-SD by chcel otvoriť diskusiu o možnej investičnej výnimke v ústavnom zákone o tzv. dlhovej brzde. Ten dnes stanovuje limity na verejný dlh a opatrenia, ktoré musí vláda prijať pri ich prekročení.

Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica je však v súčasnosti výnimočne vhodná doba na to, aby si štát požičal množstvo peňazí a následne ich investoval napríklad do potrebných infraštrukturálnych projektov. „Slovensko má kvalitné verejné financie, vracia sa nám to v podobe záporných úrokových sadzieb. Je preto veľmi vhodná doba na masívne investovanie,“ vyzdvihol na dnešnej tlačovej besede po programovej konferencii Smeru-SD.

Slovensko podľa neho tému výnimiek v rozpočtových pravidlách opakovane otvára aj na európskej úrovni, zatiaľ však k dohode nedošlo. Teraz by sa o nej malo rozprávať aj na národnej úrovni, Smer-SD chce o nej diskutovať so zvyškom politickej scény. „Potrebujeme tam ústavnú dohodu, netreba sa obávať žiadnych jednostranných krokov. Myslíme si, že to stojí za to. Ak nebude ústavná väčšina, my to budeme rešpektovať,“ dodal Fico.

Podľa podpredsedu vládnej strany a ministra financií Petra Kažimíra má v súčasnosti rast slovenskej ekonomiky inú kvalitu ako v minulosti, keďže je výraznejšie podporovaný domácim dopytom. Domáce prostredie vie pritom vláda podľa neho do určitej miery ovplyvniť.

„Verím, že o týždeň budeme môcť v Banskej Bystrici ohlásiť investora s vyše 1000 pracovnými miestami. Toto má vplyv na HDP, na životnú úroveň regiónu. Ešte viac by som sa tešil, keby sme mohli do dvoch týždňov ohlásiť podpis memoranda s významným investorom v trebišovskom okrese, čo už je naozaj husársky kúsok,“ dodal Kažimír.