Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

VIDEO:Fico: Slovenskí vinári urobili za posledné roky obrovské pokroky

Na snímke vľavo majiteľ spoločnosti Karpatská perla s.r.o. Ladislav Šebo a vpravo premiér SR Robert Fico počas návštevy 14. novembra 2016 v Šenkviciach. Foto: TASR - Martin Baumann

Na stretnutí sa podľa premiéra diskutovalo o rôznych aktuálnych problémoch vinohradníkov, najmä o škodcoch vo vinohradoch a o znížení byrokracii.

Šenkvice 14. novembra (TASR) – Výrobcovia slovenských vín urobili za posledné roky obrovské pokroky. Potvrdzujú to aj mnohé uznania, ktoré slovenské vína získavajú na najvýznamnejších medzinárodných súťažiach. Uviedol to dnes v Šenkviciach predseda vlády SR Robert Fico po stretnutí s vinármi z regiónu a s predstaviteľmi vinárskej spoločnosti Karpatská perla, s. r. o.

Na stretnutí sa podľa jeho slov diskutovalo o rôznych aktuálnych problémoch vinohradníkov, najmä o škodcoch vo vinohradoch. "Možno to vyznieva ako nejaký banálny problém, ale hovorili sme napríklad o škorcoch na hrozne. Je tu taký malý byrokratický problém s ochranármi a súčasne s tými, ktorí by si radi chránili svoju produkciu (hrozna)," povedal.

"Je to téma, pri ktorej budem určite žiadať ministra životného prostredia o vysvetlenie, či nemôžeme podobne, za tých istých podmienok, ako to robia iné krajiny, urobiť určité preventívne opatrenia, aby stovky ton hrozna neboli zlikvidované náletmi týchto vtákov," poznamenal premiér.



Druhou diskutovanou témou bolo podľa Fica zníženie byrokracie, ktorá zaťažuje podnikanie s vínom. "Zagarantoval som zároveň, že pokiaľ ide o reprezentačné účely, vláda SR ponúka pri takýchto podujatiach výlučne slovenské vína, ktoré úspešne obstáli v medzinárodných súťažiach," informoval. Vinári zároveň premiéra požiadali o pomoc pri uznaní troch odrôd hrozna, ktoré sa v SR síce bežne pestujú, v zahraničí sú uznané, ale na Slovensku nie.

Nedostatok pracovnej sily pociťujú v okolí Bratislavy ešte výraznejšie, tvrdí premiér



Nedostatok pracovníkov je fenomén, ktorý sa v regióne okolo Bratislavy pociťuje ešte výraznejšie ako v iných častiach Slovenska, keďže miera nezamestnanosti je tu je veľmi nízka. Uviedol to dnes v Šenkviciach predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Na snímke vpravo majiteľ spoločnosti Karpatská perla s.r.o. Ladislav Šebo a vľavo premiér SR Robert Fico počas prehliadky výrobných priestorov firmy v Šenkviciach 14. novembra 2016.
Foto: TASR - Martin Baumann


V tejto obci navštívil rodinnú firmu Novplasta, s.r.o., ktorá má rovnako problémy s nedostatkom pracovnej sily. Táto spoločnosť má podľa Fica dlhodobo stály počet zamestnancov.



"Nás skôr zaráža, že nedostatok pracovnej sily je aj v okresoch, kde miera nezamestnanosti je na úrovni 15 % či 16 %," doplnil premiér. Nedostatok ľudí je podľa neho fenomén, na ktorý budú musieť školy reagovať. "Je to niečo, na čo budeme musieť reagovať, ako motivovať ľudí," dodal Fico.