Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: R. Fico: Nedostatkom pracovných síl trpia takmer všetky firmy

Predseda vlády SR Robert Fico, archívne foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Cestou je podľa premiéra vyššia podpora duálneho vzdelávania a najmä zmena spoločenskej klímy, lebo podľa neho nie je hanba, keď nemá niekto vysokú školu.

Trnava 27. februára (TASR) – Veľkou výzvou do budúceho obdobia bude pre vládu SR vyriešenie otázky nedostatku pracovnej sily na Slovensku. Tento problém pociťujú podľa premiéra Roberta Fica takmer všetky slovenské firmy. Rovnako je na tom aj trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia, ktorú dnes navštívil v rámci pracovného výjazdu do Trnavy.



Vláda, ako uviedol po skončení svojho pracovného programu, podala pomocnú ruku automobilke pred krátkym časom, keď počas návštevy v novembri 2016 spolu s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jánom Richterom a generálnym riaditeľom ústredia práce Mariánom Valentovičom hovorili o možnostiach podpory zamestnávania. Závod vtedy avizoval, že potrebuje pre svoju novootváranú štvrtú zmenu viac ako 800 pracovníkov.



"My sme následne cez ústredie práce oslovili vo všetkých regiónoch Slovenska 6000 ľudí. A výsledok je, že sa v Trnave zamestnalo 100 z nich. A aj z tých už niektorí odišli, pričom priemerná hrubá mzda je v PSA 1370 eur," povedal predseda vlády na stretnutí s novinármi.

Situácia na slovenskom trhu práce je podľa neho alarmujúca. "Naša filozofia je do poslednej chvíle využívať potenciál, ktorý je medzi našimi ľuďmi. V tomto duchu je vedený aj minister práce, ktorý vie, že pokiaľ nevyčerpá všetky domáce možnosti, nemá príležitosť obrátiť sa na zahraničie," povedal Fico. Nevylúčil však, že napokon k takémuto kroku bude musieť dôjsť.



Cestou je podľa premiéra vyššia podpora duálneho vzdelávania a najmä zmena spoločenskej klímy, "veď nie je hanba, keď nemá niekto vysokú školu". "Čaká nás veľa práce, našťastie, nie je to v zmysle, že nemáme pre ľudí robotu," dodal.

Okrem automobilky navštívil Fico aj výrobcu okien Realtec plus a stretol sa v diskusii o Európskej únii so študentmi Gymnázia Jána Hollého. V závere dňa mal na programe stretnutie s občanmi v Dome kultúry. Návštevu Trnavy dnes absolvovali okrem neho aj podpredseda vlády Peter Pellegrini a štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková.