Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

VIDEO: R.FICO: Nevie si predstaviť otočenie tranzitu plynu na Ukrajinu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Keď prestane Ukrajina odoberať plyn z Ruskej federácie, vytvorí sa tlak na to, aby plyn prúdil zo západu smerom na Ukrajinu.

Bratislava 26. marca (TASR) – Keď prestane Ukrajina odoberať plyn z Ruskej federácie, vytvorí sa tlak na to, aby plyn prúdil zo západu smerom na Ukrajinu. Pre Slovensko to bude zase podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vytvárať tlak, aby otočilo hlavnú tranzitnú rúru a plyn z nej dodávalo smerom na Ukrajinu. Takéto riešenie si ale predseda vlády nevie predstaviť.

Vyhlásil to na dnešnej konferencii o energetickej bezpečnosti, organizovanej Právnickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave. "Nevieme si predstaviť, že by sme otočili hlavnú tranzitnú rúru," zdôraznil Fico. Mohlo by to totiž podľa neho znamenať porušenie zmluvy v tejto oblasti medzi SR a Ruskou federáciou.



Slovensko je pritom podľa premiéra jedinou krajinou, ktorá o pomoci Ukrajine nielen hovorila, ale tak aj reálne urobila. Narážal pritom na menší reverzný tok plynu, ktorý v minulom roku krajina zabezpečila. Vďaka nemu sa dodáva plyn na Ukrajinu zo západu.

"Prakticky je to prvýkrát v histórii, kedy plyn netečie len z východu na západ, ale začína tiecť zo západu na východ," zdôraznil. Tento plynovod dnes podľa neho dokáže ročne doručiť na Ukrajinu 14,5 miliardy metrov kubických plynu. "Za určitých predpokladov môžeme hovoriť o navýšení tejto kapacity," dodal Fico.