Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

R. Fico nevylučuje, že vláda chce 17% akcií Slovenských elektrární

Slovenské elektrárne Foto: TASR/Henrich Mišovič

Talianska energetická spoločnosť Enel, 66-% vlastník SE, 24. augusta oznámila, že začala exkluzívne rokovania o predaji akciového podielu v SE s holdingom EPH.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Vláda má stále záujem o posilnenie pozície Slovenskej republiky v spoločnosti Slovenské elektrárne (SE). Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na začiatok rokovaní medzi talianskou skupinou Enel a českým Energetickým a priemyselným holdingom (EPH).

"My urobíme všetko pre to, aby sa dostavali Mochovce a aby sa posilnilo postavenie štátu. Stále nevylučujem záujem vlády získať v budúcnosti 17 % z týchto akcií. Táto možnosť zostáva stále otvorená," spresnil.

Talianska energetická spoločnosť Enel, 66-% vlastník SE, 24. augusta oznámila, že začala exkluzívne rokovania o predaji akciového podielu v SE s holdingom EPH. Ako dodala, v závislosti od výsledku rokovaní by Enel a EPH mohli záväznú dohodu podpísať už v najbližších týždňoch.

Talianska spoločnosť ešte koncom júla uviedla, že dostala dve záväzné ponuky. V tom období informovala, že s vybraným záujemcom chce rozhovory začať v priebehu niekoľkých dní, pričom predaj menšinového podielu plánuje dokončiť vo 4. kvartáli tohto roka. Zvyšok chce predať potom, ako dokončí dostavbu dvoch nových blokov jadrovej elektrárne Mochovce, s čím počíta v rokoch 2017 až 2018.

Okrem EPH, ktorého vlastníkmi sú český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský podnikateľ Patrik Tkáč a finančná skupina J&T, záväznú ponuku podalo ešte konzorcium slovenskej rafinérie Slovnaft a maďarskej energetickej spoločnosti MVM. Konzorcium koncom júla uviedlo, že svoju ponuku na prevzatie 66-% podielu Enelu v Slovenských elektrárňach vylepšilo. Pôvodne mala záujem o podiel v SE aj spoločnosť ČEZ, ale tá sa nakoniec rozhodla, že ponuku nepodá.