Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Robert Fico chce rokovať s majiteľmi súkromných poisťovní

Robert Fico Foto: TASR/Tomáš Halász

Predseda vlády cez víkend niekoľkokrát spomenul, že by Slovensku prospelo, keby malo len jednu poisťovňu.

Bratislava 2. júla (TASR) - Finančné zdroje na prípadnú kúpu súkromných zdravotných poisťovní by mohlo Slovensko získať z predaja svojich akcií.

"Ak máme záujem posilniť postavenie štátu v oblasti zdravotného systému cez verejnoprávnu zdravotnú poisťovňu, potom treba povedať, že sa treba zbaviť niektorých akcií, ktoré máme a ktoré jednoducho nekontrolujeme," povedal dnes premiér Robert Fico (Smer-SD).

Predseda vlády cez víkend niekoľkokrát spomenul, že by Slovensku prospelo, keby malo len jednu poisťovňu. Štát by však najprv musel získať súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union.

"Chceme hovoriť so zdravotnými poisťovňami o tom, ako by to mohlo prebehnúť, aká by bola hodnota týchto zdravotných poisťovní. Pokiaľ to bude niečo rozumné, tak si myslím, že Slovensko by k tomu malo pristúpiť," povedal o tomto zámere dnes. Poukázal pritom na to, že z doterajších vyjadrení vlastníkov väčšej súkromnej poisťovne Dôvera vyplýva, že diskusiu na túto tému nevylučujú.

Premiér v súvislosti s kúpou poisťovní pripomína, že Dôvera len v roku 2011 "zobrala z verejných zdrojov" 40 miliónov eur. Ide o 80 percent sumy, ktorú musel štát rozpustiť zo svojho rozpočtu na pokrytie mzdových požiadaviek lekárov a zdravotných sestier. Na margo časovej perspektívy naplnenia tohto zámeru preto hovorí, že Slovensko "by sa malo poponáhľať" s jeho naplnením. "V tejto komplikovanej situácii je jedna verejnoprávna zdravotná poisťovňa najlepším riešením pre Slovensko," uzavrel.


Tu bude player