Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

R. FICO: Platba DPH po úhrade faktúr je splneným záväzkom z balíčka

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas 164. schôdze vlády SR 27. mája 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Vláda totiž schválila novelu zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH). Po novom tak podnikatelia majú štátu platiť DPH až po tom, ako dostanú za svoje tovary a služby zaplatené od odberateľov.

Bratislava 27. mája (TASR) - Premiér Robert Fico dnes "odškrtol" ďalšie opatrenie z prvého sociálneho balíčka. Vláda totiž schválila novelu zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH). Po novom tak podnikatelia majú štátu platiť DPH až po tom, ako dostanú za svoje tovary a služby zaplatené od odberateľov.

"Toto je bod, ktorý je naším oficiálnym záväzkom z prvého sociálneho balíčka,"
skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády premiér.

Podľa neho je situácia malých dodávateľov či subdodávateľov často kritická. "Na jednej strane vykonajú prácu, dodajú tovar a vyžaduje sa od nich, aby dopredu zaplatili DPH, a ten, kto od nich tovar odoberie, im nezaplatí faktúry. Potom dochádza k rôznym krízovým situáciám, kedy tieto malé firmy nemajú dostatok financií, štát od nich vymáha DPH a dochádza k bludnému kruhu, ktorý spôsobuje množstvo ekonomických ťažkostí," zdôvodnil zámer prijať novelu o DPH Fico.



Zároveň sa podľa jeho slov touto právnou normou zavedie aj "bič" na odberateľov. "Odberateľ nebude môcť žiadať vrátenie DPH, pokiaľ nezaplatí za tovary a služby," priblížil premiér.

Pripustil však, že táto novela môže byť pre štát "riskantným biznisom". "Tým, že sa nebude dopredu platiť DPH, môžu štátu vypadnúť pomerne veľké finančné toky," doplnil Fico s tým, že vláda uprednostnila zdravé podnikateľské prostredie aj za cenu ohrozenia finančných tokov. "Aby sme eliminovali tento riskantný obchod, tak sme prijali určité podmienky. Táto úprava, že dodávateľ bude platiť DPH až po úhrade faktúr, sa bude dotýkať platcov DPH, u ktorých nedosiahol obrat v predchádzajúcom kalendárnom roku 75.000 eur a nebol na platiteľa vyhlásený konkurz," doplnil premiér.

Vyčíslil, že na Slovensku je v súčasnosti 202.000 platcov DPH a novela sa bude vzťahovať na 125.000. "Už teraz zaraďujeme do tohto režimu možno 65 % platcov DPH," dodal premiér.