Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

R. FICO: Slovensko chce z EFSI financovať Eastring aj vládne mestečko

Tlačová konferencia na Úrade vlády v rámci mobilnej propagačnej kampane s cieľom predstaviť Investičný plán pre Európu 15. júna 2015 v Bratislave. Na snímke vľavo podpredseda Európskej komisie (EK) Jyrki Katainen a vpravo premiér SR Robert Fico. Foto: TASR

Oznámil to premiér Robert Fico (Smer-SD) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave po stretnutí s podpredsedom Európskej komisie Jyrkim Katainenom.

Bratislava 15. júna (TASR) – Slovensko by chcelo z Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI) financovať plynovod Eastring či projekt vládneho mesta. Oznámil to premiér Robert Fico (Smer-SD) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave po stretnutí s podpredsedom Európskej komisie Jyrkim Katainenom. Do Junckerovho investičného balíka prispeje SR sumou 400 miliónov eur.

Fico upozornil, že kríza v posledných rokoch výrazne znížila objem investícií v celej Európe. "Dokonca aj v tomto období ešte môžeme hovoriť, že táto miera investícií je v priemere o 15 % nižšia, ako to bolo pred krízou v rokoch 2006 a 2007," vyčíslil.



Účelom EFSI je podľa neho mobilizovať všetky možné investície vrátane privátnych, s cieľom zvýšiť podiel investovania v európskom priestore, a tak povzbudzovať hospodársky rast, bojovať s nezamestnanosťou a vytvárať nové pracovné miesta. "Slovensko dnes patrí medzi sedem členských štátov Európskej únie, ktoré sa rozhodli prispieť k tvorbe tohto fondu," podčiarkol premiér. Príspevok 400 miliónov eur pôjde cez Slovenský investičný holding.

"Ide nám predovšetkým o to, aby sa vytvoril dobrý zásobník projektov. Projektov, ktoré nemajú konkurovať štandardnému trhovému prostrediu, ale skôr majú dopĺňať oblasti, kde by boli tieto projekty ťažko financovateľné. Musí ísť súčasne o projekty, ktoré budú ekonomicky živé a návratné, pretože nie je našou úlohou peniaze utrácať," zdôraznil Fico.

Ako priblížil, do slovenského zásobníka projektov vláda zaradila plynovod Eastring spájajúci Veľké Kapušany s bulharsko-tureckou hranicou, ktorý by mal byť náhradou v prípade zastavenia tranzitu plynu cez Ukrajinu. V zásobníku sa nachádza aj projekt vládneho mesta. "Chceme maximálne zefektívniť výdavky, ktoré dnes vynakladáme na štátnu administratívu, na fungovanie jednotlivých ministerstiev," opísal šéf exekutívy.

Slovensko zároveň Európskej komisii navrhlo, že bude sprostredkovateľom pri koordinácii rôznych finančných mechanizmov na posilnenie investícií. Napríklad Čína totiž ponúka krajinám strednej a východnej Európy úverový rámec v objeme 10 miliárd USD.

Katainen je presvedčený, že SR patrí ku krajinám, ktoré budú čerpať výhody z nového rizikového fondu, pretože jej ekonomické ukazovatele sú veľmi priaznivé. "Verejné financie sú vo výbornej kondícii, a to je predpokladom dôvery v štát, ktorá je potrebná na prilákanie súkromných investícií," uviedol s tým, že investície budú smerovať najmä do veľkých infraštruktúrnych projektov, ďalej malým a stredným podnikom.



Zároveň vysvetlil, že nový fond poskytuje rôzne formy investovania, či už v podobe priamych investícií, úverov alebo záruk, ale neudeľuje granty. Neexistuje preto žiadne prerozdelenie peňazí pre jednotlivé štáty. "To, do akej miery bude krajina profitovať z EFSI, závisí od súkromných firiem," uzavrel eurokomisár.